Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományépítő mesterlövészkupa

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2022. október 25. 20:47

Második alkalommal rendezik meg az MH Mesterlövész Kupát az MH 25. Klapka György Lövészdandár Szomód melletti lőterén. A kétnapos megmérettetést, amelyen hazai és külföldi lövészek adnak számot tudásukról, Tóth István ezredes, a dandár parancsnoka nyitotta meg, október 25-én, kedden. A szervezők bíznak abban, hogy a programsorozat hagyományt teremt.

Mesterlövész Kupa KLAC1611

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ma és holnap – immáron másodjára – megszervezhetjük ezt a versenyt, amelyen ebben az évben nyolc csapat vesz részt hat különböző országból” – fogalmazott az elöljáró a megmérettetés helyszínén. A parancsnok hangsúlyozta, hogy a kétnapos programsorozatra új feladatokkal készültek a versenyzőknek, hogy „még érdekesebbé, még nagyobb kihívásokkal telivé” tegyék a versenyt, és megpróbálják kimozdítani őket a komfortzónájukból. Tóth István ezredes egyúttal hangot adott abbéli reményének, hogy a bajnokság során valódi barátságok köttethetnek a résztvevők között.

A megnyitót követően fegyverropogástól visszhangzott a lőtérrel szemközti Taliga-hegy, így valóban elkéltek a számunkra kiosztott fülvédők. A megmérettetés látványos nyitónapján hazai és külföldi lövészek különböző szekciókban adtak számot tudásukról a lőter négy különböző szektorában. Kerekes Norbert főtörzsőrmester a helyszínen arról beszélt a honlapunknak, hogy a rendezvény nagy lehetőségeket jelent a dandárnak és meggyőződése szerint a Magyar Honvédségnek is.

Mesterlövész Kupa KLAC1586

„Elsődlegesen abból a szempontból van roppant nagy jelentősége ennek az eseménysorozatnak, hogy a versenyen több nemzet katonái, sportlövői és civil lövészei meg tudnak jelenni és részt tudnak venni. Ebből kifolyólag a katonák és a sportlövészek is hasznos tapasztalatokat tudnak cserélni egymással. A kétnapos eseményen negyvenhárom fővel vagyunk jelen. Ez pont akkora létszám, ami ezen a lőtéren optimális a verseny lebonyolításához” – magyarázta Kerekes Norbert főtörzsőrmester, aki részletezte, hogy a Magyar Honvédség különböző alakulataitól tucatnyi mesterlövész; a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportjától pedig amerikai, horvát és olasz csapatok érkeztek a szaktudáspróbára. Az MH Mesterlövész Bajnokságon olyan román és szlovák, valamint hazai sportlövők is részt vettek, akikkel rendkívül jó kapcsolatot ápol a dandár.

Kerekes Norbert főtörzsőrmester szerint a második alkalommal megrendezett mesterlövészbajnokságon az is jól felmérhető, hogy a jövő évi megmérettetésre mit újítsanak meg, min változtassanak, mert a dandár hosszútávon, hagyományteremtő céllal szeretné megrendezni a versenyt.