Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben üléseztek az Európai Unió Katonai Bizottságának vezérkarfőnökei

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. október 25. 21:07

Az október 24-én és 25-én Brüsszelben tartott ülésen hazánkat dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte.

br1

A tanácskozás első plenáris ülésének fő témája az idén az Európai Tanács által hivatalosan elfogadott Stratégiai Iránytű volt, amellyel az Európai Unió tagállamai elkötelezték magukat az európai védelmi együttműködés erősítése, a védelmi képességek fejlesztése, az unió ellenállóképességének és reagálóképességének fokozása mellett.

A Stratégiai Iránytűn belül szó volt az EU gyorsreagálású képességéről (RDC – Rapid Deployment Capacity), a Műveleti Szcenáriók megvalósításáról, az EU katonai vezetés-irányítási rendszer felépítéséről, illetve tájékoztatást adtak a vezérkarfőnökök a képességfejlesztéssel kapcsolatos munkaterületekről, valamint a védelmi kezdeményezések helyzetéről.

image1

A Magyar Honvédség parancsnoka az EU gyorsreagálású képessége (RDC) kapcsán elmondta, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy folyamatosan hozzájáruljon az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitika erősítésére irányuló törekvéseihez. Kiemelte továbbá, hogy az EU RDC segíthet az uniónak abban, hogy hatékonyabban reagáljon a szomszédságában tapasztalható válságokra.

„Az orosz-ukrán háború, valamint a világ más régióiban - például a Száhel-övezetben - érezhető instabilitás fényében rendkívül fontos, hogy az EU gyorsan és hatékonyan tudjon fellépni a fenyegetések ellen, és képes legyen megfelelően reagálni azokra” – fogalmazott az altábornagy. Hozzátette: elkötelezettek vagyunk amellett, hogy - csakúgy, mint az EU közös biztonság és védelempolitika keretében indított műveletek és küldetések esetében - az EU RDC telepítéséről a tagállamoknak konszenzusban kell dönteniük.

br3

A brüsszeli vezérkarfőnöki ülés második napján elsőként az EU és a NATO együttműködési lehetőségeiről, ezt követően pedig az EU közös biztonság- és védelempolitika keretén belüli missziók és műveletek jövőjéről, ezen belül is főként az EUFOR ALTHEA, azaz a bosznia-hercegovinai misszióról volt szó. Ezzel kapcsolatosan Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta, hogy Magyarország számára prioritás a Nyugat-Balkán stabilitása, és továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy hozzájáruljunk a nemzetközi stabilizációs erőfeszítésekhez a régióban. Hangsúlyozta, Bosznia-Hercegovinában a törékeny biztonsági helyzet folyamatos nemzetközi katonai jelenlétet igényel, ezért Magyarország támogatja az EUFOR ALTHEA végrehajtói mandátumának meghosszabbítását.