Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kötet emlékezik a pápai ejtőernyős hősökre

Szöveg: Horváth Ferenc nyugállományú százados |  2021. augusztus 28. 8:59

Megjelent Horváth Ferenc nyugállományú százados „Ők is a hazát szolgálták II.” című könyve, amely a második világháborút megjárt pápai ejtőernyős katonák történeteit mutatja be. A kiadvány első része 2020 júniusában jelent meg.

könyv_1

A második kötetben – az elsőhöz hasonlóan – a Pápai Magyar Királyi vitéz Bertalan Árpád 1. Honvéd Ejtőernyős Zászlóaljban (később Ezredben) szolgált katonák életútjáról olvashatunk. Az első rész megjelenését követően újabb családok keresték fel a szerzőt, hogy állítson emléket hozzátartozójuknak, így a kutatómunka nem állt meg. Az első kötetet a Jókai Mór Városi Könyvtár adta ki, a második megjelenést a város önkormányzata és dr. Áldozó Tamás polgármester tette lehetővé.

Ebben a könyvben újabb tizenhat ejtőernyős katona élettörténetét ismerheti meg az olvasó fotókkal, mellékletekkel illusztrálva, melyeket a hozzátartozók visszaemlékezésein keresztül mutat be a szerző. A történeteket a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárában és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Irattárában kutatott dokumentumokkal egészítette ki, támasztotta alá. A kötet hadtörténeti és helytörténeti szempontból is jelentős. Megsárgult fotókból, fiók mélyéről előkerült levelekből, megőrzött kitüntetésekből, töredékes családi legendáriumból álltak össze a katonák történetei. A könyvek azt is bemutatják, hogy mi történt velük a második világháború után, amely külön érdekességet jelent.

Horváth Ferenc nyugállományú százados a könyv bevezetőjében kiemelte: a történetek fontosak, hiszen a felnövekvő generációnak is meg kell ismernie azt a hazafiasságot, amelyet ezek az ejtőernyős katonák képviseltek.

Horváth nyugállományú százados a veszprémi hadkiegészítő és toborzó központunkban jelenleg is szolgálatot teljesít tartalékos katonaként.