Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 27. 17:11

Lelőtt egy NATO-katonát március 26-án, hétfőn egy feltételezett afgán rendőr. A szövetséges erők harmadik katonájával végeztek ezen a napon – közölte az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF).

A nap folyamán két brit katona halt meg Afganisztán déli részén, miután egy afgán katonai egyenruhát viselő merénylő NATO-katonák egy csoportjára tüzet nyitott.

A legújabb incidens az ország keleti részén történt. A támadás körülményei egyelőre nem ismeretesek. Annyit tudni, hogy az áldozatot akkor érte a végzetes lövés, amikor egységével egy ellenőrzőponthoz közeledett. Az ISAF közleménye nem közölte a katona nemzetiségét.

Az idén összesen 16, NATO-kötelékbe tartozó katonát öltek meg afgán katonák vagy az afgán biztonsági erők egyenruháját viselő támadók.

Az amerikai vezetésű erők 2001 végén gyors harci sikereket értek el miután megtámadták Afganisztánt, és szinte egy szempillantás alatt kiűzték a hatalomból a tálibokat. Az idő múlásával azonban a szélsőséges fanatikusok egyre inkább erőre kaptak, és különösen a déli és a keleti országrészben építettek ki szilárd állásokat.

A tálibok heves gerillaharcba kezdtek, és jelenleg a velük szembeszegülő 130 ezer fős haderő sem tudja legyűrni őket.

A felkelők a legkülönbözőbb módszerek bevetésével – öngyilkos merényletek, út mentén elhelyezett pokolgépek – ártanak a nemzetközi haderőnek. 2007 óta embereik beszivárognak az afgán fegyveres erők soraiba, és egyenruhát öltve rendőrnek, illetve katonának álcázva magukat kerülnek áldozataik közelébe. Ez a taktika azért is hasznos a tálibok számára, mert jelentősen nő a bizalmatlanság a papíron szövetséges erők tagjai között.

Szakértői becslések szerint eddig 75 ISAF-katona vált ilyen jellegű támadások áldozatává.

A dél-afganisztáni eset az idén már a sokadik volt, amelyekben az afgán biztonsági erők valamely tagja külföldi katonatársa vagy kiképzője ellen fordította fegyverét. A támadások egyre gyakoribbá váltak az elmúlt két évben, és különösen megszaporodtak az egyik amerikai támaszponton februárban történt Korán-égetés óta. A hétfői atrocitások két héttel az után történtek, hogy Kandahár tartományban egy ámokfutó amerikai katona agyonlőtt 17 afgán civilt és megsebesített hat másikat.