Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapás Kelet-Jeruzsálemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 22. 11:45

Zsidó telepesekkel lezajlott összetűzésben lelőttek egy palesztint, két másikat pedig megsebesítettek szerda hajnalban az arabok lakta Kelet-Jeruzsálem Szilván negyedében – közölték szemtanúk. Miki Rózenfeld izraeli rendőrségi szóvivő megerősítette a halálesetet.

„A negyed zsidó lakóit védő egyik polgárőr pisztolyával lőni kezdett, miután autójának elállták az útját, majd kövekkel dobálták meg" – mondta, hozzátéve, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, s a polgárőrt már beidézték kihallgatásra. Közölte még, hogy a halálos áldozat 32 éves volt, és korábban már őrizetbe vették „zavargásokban való részvétel" miatt.

Mintegy hetven zsidó család él több tízezer palesztin között Szilván negyedben, s nagy a feszültség egy júniusi városházi terv miatt, amelynek keretében egy régészeti feltárás miatt lerombolnának palesztin házakat. Hetek óta gyakoriak az összecsapások. Augusztusban palesztinok autókat gyújtottak fel, kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg az izraeli rendőröket, miután helybeliek elmondása szerint zsidó telepesek át akartak vágni egy mecset udvarán, hogy eljussanak egy ősi forráshoz, ahol a vallásos zsidók rituális tisztálkodást végeznek.

Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban elfoglalta Jeruzsálem – addig Jordániához tartozó – keleti szektorát, majd bekebelezte azt. A palesztinok jövendő államuk fővárosának tekintik Kelet-Jeruzsálemet, s ez a szeptember elején újraindult közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások egyik központi kérdése.

Címkékvizsga