Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb P-8A Poseidon tesztsorozaton

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 6. 14:36

A Boeing P-8A Poseidon T3 gépe Seattle-ben sikeresen teljesítette első repülését július 29-én. A T3 szolgál majd a gép harci rendszereinek és fegyvereinek a tesztelésére. A 2 óra 48 perces repülés alatt a haditengerészet berepülőpilótái a gép alaprendszereit, a hajtóművek működését, leállítását és újraindítását, a robotpilótát és a repülőgép energiaellátó segédberendezéseit ellenőrizték.

A következő hetekben a T3 csatlakozik majd a már meglévő két P-8A géphez a haditengerészet tesztbázisán, a Patuxent River repülőtéren, és ott folytatja majd a földi és légi teszteket.

„Pax Riverben, az év hátralevő részében a Boeing és a Navy emberei a levegőben fogják hasznosítani a seattle-i földi tesztek alatt megszerzett tapasztalatot" mondta Chris Ahsmann, a P-8A program főmérnöke.

A T3 egyike a tervezett hat gépnek, melyet egy 2004-es szerződés szerint a Boeing tesztelésre szállít le a U.S. Navy-nek. A légialkalmassági teszteket teljesítő T1 2009 októberében kezdte meg a repülőpróbákat, majd idén áprilisban érkezett meg Patuxent Riverbe, a T2 pedig júniusban. A Navy tervei között szerepel 117 darab P-8A típusú gép rendszeresítése, és ezekkel a jelenleg szolgálatban álló P-3 flotta leváltása 2013-tól kezdve.