Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb repülőgépet lőttek le Hegyi-Karabahban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. október 3. 15:13

Az arcvonal teljes hosszában dúlnak a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban október 2-án, pénteken. Jereváni tájékoztatás szerint az azeri erők ágyúzták a terület székhelyét, Sztyepanakartet is.

Az örmény védelmi minisztérium bejelentette, hogy teljes készültségbe helyezték az örmény fegyveres erőket, feltöltik az alakulatok személyi állományát részben az önkormányzatok közreműködésével, részben pedig az Erkrapa önkéntes szövetség révén. A katonai egységek elfoglalják védelmi állásaikat. Az örmény Infocentr oldal pénteken nyilvánosságra hozta 54 elesett örmény katona nevét.

A Hegyi-Karabah térségében vasárnap óta tartó fegyveres konfliktusban 157-en haltak meg örmény részről. Az örmény védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Arcah Örmény Autonóm Terület (az enkláve örmény neve) helyi erőinek légvédelme lelőtt egy azeri harci gépet és két drónt.

Susan Sztjepanján, a tárca szóvivője közösségi oldalán azt írta, hogy az eset helyi idő szerint 7 óra 55 perckor történt a terület északkeleti részében. Hozzátette, hogy az arcvonal teljes hosszában folytatódnak az összecsapások. Az azeri erőknek a front különböző pontjain történt áttörési kísérleteit sikerült megakadályozni. Előző nap a szakadár Hegyi-Karabah hadserege arról számolt be, hogy lelőtt három azerbajdzsáni repülőgépet, két helikoptert és hat drónt. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium álhírnek nevezte az örmény tájékoztatást, azt állítva, hogy repülőgépeik nem is szálltak fel.

A bakui védelmi minisztérium is arról tájékoztatott pénteken, hogy egész éjszaka és reggel is folytatódtak a karabahi harcok, és az azeri erők ellenőrzésük alá vontak számos magaslatot. Elfoglalták a Madagiz környékét uraló magaslatokat, és sikerült előrenyomulniuk Celebrayil és Füzuli irányába. Jelentős emberi veszteségeket okoztak a hegyi-karabahi erőknek, de öt páncélozott katonai gépkocsit, továbbá három páncélozott csapatszállító járművet is megsemmisítettek.

A tárca adatai szerint Örményország területéről rakétatűz alá vették a szomszédos Samkir azeri körzetet, az ország nyugati részén. Támadás érte a körzet Sabirkend települését. A közleményből az is kiderült, hogy az örmény ellenőrzés alatt álló agadami körzet Guzanli településéről rakétákkal mértek csapást a Hegyi-Karabahhal határos területekre. A védelmi minisztérium úgy értesült, hogy hasonló támadás érte a tovuzi körzet Agdam, az örmény határral szomszédos, települését, valamint az ugyancsak Hegyi-Karabahhal határos Amirli településen, Bardin körzetben.