Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb sikeres izraeli és amerikai rakétakísérlet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 22. 17:51

Izrael és az Egyesült Államok sikeres kísérletet hajtott végre kedden Kalifornia partjainál a közös fejlesztésű, Hec (Nyíl) nevű rakétaelfogó rakétával – jelentette be az izraeli védelmi minisztérium. A típus továbbfejlesztett változata az amerikai haditengerészet számára kijelölt gyakorlótéren, egy tengeri platformról indítva a Csendes-óceán fölött elfogott egy interkontinentális rakétát, amely a kísérlet koreográfiája szerint Izrael területe felé tartott. Az izraeli hadsereg vezérkara elégedetten nyugtázta az eredményt – olvasható a minisztérium közleményében.

A korábbi sikeres kísérletek alkalmával a rakéta legutóbbi változata, a Hec II éjjel-nappal és akármilyen légköri körülmények között képes volt elfogni olyan rakétákat, amelyek hasonlóak a Sihab-3 nevű, föld-föld rakétához. Iránnak is van a birtokában Sihab-3, és képes vele elérni Izrael területét.

A Hec-programot az amerikai „csillagháborús" tervek keretében, az Egyesült Államok kezdeményezésére indították el 1988-ban, elsősorban az esetleges iráni rakétatámadások kivédésére. A csillagháborús tervekkel közben 1993-ban felhagytak. Washington a Hec első generációjának kifejlesztését még 80 százalékban finanszírozta, 1991 óta azonban fele-fele részben pénzeli azt Izraellel.