Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újdonság a levegőben: L-159 T2X

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. október 26. 13:57

A napokban teljesítette első felszállását az AERO Vodochody továbbfejlesztett L-159 könnyű kiképző és harci repülőgépe: az L-159 T2X névre keresztelt prototípuson többek között új avionikai rendszereket teszteltek.

l-159t2x

Az AERO Vodochody négy év intenzív fejlesztési munka után jutott el október végére a T2X szűzfelszállásáig, amit a gyár repülőteréről teljesítettek. A meglévő ALCA flotta támogatása és karbantartása mellett a gyárban folyamatosan dolgoztak a típus korszerűsítésén, melynek elsődleges célja egy olyan repülőgép megalkotása, ami már alkalmas az 5. generációs típusokra kerülő hajózók kiképzésére.

„Új szárnyat és belső üzemanyagtartályt fejlesztettünk ki, növelve a hatótávolságot, az áttervezett szárnyprofil pedig lehetőséget ad több szárny alatti függesztőpont kialakítására. Teljesen új avionikai rendszert szeretnénk majd integrálni, továbbá előtérbe kerülhet a precíziós fegyverek alkalmazásának lehetősége földi célok ellen. A típus korszerűsítésével hosszútávú és hatékony együttműködési lehetőséget kínálunk partnereinknek” – nyilatkozta az L-159 T2X első repülése kapcsán Milos Trnobransky főtervező

l-159t2x_2

Csehországon kívül jelenleg Irak tartja hadrendben az AERO L-159-esét, továbbá kiképzési feladatokra választotta a Draken is. Utóbbi idén, Farnborough-ban kötött megállapodást az AERO-val, melynek értelmében a típust agresszor feladatkörben alkalmazzák majd a Brit Királyi Légierő hajózóinak kiképzésére (beleértve az F-35-ösre kerülő hajózókat is).

Az L-159E Honey Badger a nyugdíjba vonuló Hawk T1-esek feladatát veszi majd át. A nagy múltra visszatekintő gyár napjainkig összesen 86 darab L-159-est gyártott le különböző konfigurációkban.

l-159t2x_3
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika