Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország adott otthont az idei NATO Hadijáték Konferenciának

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy | Fotó: a francia vezérkar közösségi oldala és a szerző felvételei |  2022. október 26. 15:07

NATO Hadijáték Konferenciát (Wargaming Initiative, WIN 22) rendeztek október 18-19. között Párizsban, amelyen Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tanársegédje, a hadijáték módszertanának hazai kutatója és oktatója is részt vett.

NATO Hadijáték Konferencia (1)

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT), a francia, valamint az olasz haderők által szervezett rendezvény célja az volt, hogy felhívja a tagországok figyelmét a hadijáték NATO-n belüli módszertani jelentőségére.

NATO Hadijáték Konferencia (1)

A konferencia a NATO ACT parancsnokának megnyitó beszédével kezdődött, majd plenáris előadásokhoz, kerekasztal beszélgetésekhez, térképes-dobókockás, vagy digitális hadijátékokhoz csatlakozhatott az érdeklődő. A hadijátékokban kevésbé jártas közönség a „wargaming” NATO-n belüli helyzetéről, és annak jövőbeni lehetőségeiről szóló előadásokon, illetve beszélgetéseken, míg a témában jártasabb szakemberek a tucatnyi asztalra kirakott térképes vagy digitális játékokban vehettek részt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a hadijátékokon való részvételt a szervezők regisztrációhoz kötötték.

A bemutatott „wargaming” repertoárjában számos különlegességet fedezhetett fel a szakember. A hadijátékok közt a francia hadsereg helységharcra optimalizált térképes játéka, a francia légierő űrhadviseléshez használt digitális oktató szimulációja, a francia haditengerészet indai-óceáni műveleteiről szóló, valamint az olasz zászlóalj- és dandárszintű parancsnoki hadijáték is szerepelt. Kiemelt figyelem kísérte a britek arktiszi területek jövőjét tárgyaló stratégiai játékát, és az Amerikai Hadsereg Vezérkari Iskolájának (US Army War College) multi-domain központú „wargame”-jét.

Érdekességként több NATO-nemzet, például a törökök és a kanadaiak is hoztak olyan egyedi témájú hadijátékokat, amelyek egy része a brit-amerikai-hobbi és a professzionális „wargaming” népszerűsítésére, valamint az ezeken keresztüli toborzásra létrehozott - Fight Club hálózat logója alatt futottak. A Fight Club hálózat kezdeményezéshez a tervek szerint a törökök, a csehek és az olaszok után hazánk még idén csatlakozni fog.

A rendezvény során a szakemberek és érdeklődők között számos olyan kapcsolat alakult ki, amelyek azon túl, hogy megkönnyíthetik a jövőbeni együttműködést, hozzájárulhat egy NATO professzionális „wargame” közösség létrehozásához is. A nagysikerű rendezvény folytatására jövőre Rómában kerül sor.

NATO Hadijáték Konferencia (2)