Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalások kezdődtek a tigréi konfliktus megoldására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 26. 16:37

Béketárgyalások kezdődtek október 25-én, kedden Dél-Afrikában az etióp hadsereg és a tigréi tartomány erői között két éve tartó konfliktus kezelésére.

A felek között ez az első hivatalos tárgyalás, és a megbeszélések rendezését vállaló dél-afrikai kormány arra számít, hogy legalább vasárnapig tart. A tárgyalást az Afrikai Unió (AU) közvetítésével tartják, a közvetítőcsoportot Olesegun Obasanjo volt nigériai és Uhuru Kenyatta volt kenyai elnök, valamint Phumzile Mlambo-Ngcuka, a Dél-afrikai Köztársaság korábbi alelnöke vezeti.

„Reméljük a tárgyalások építő jellegűek lesznek és tartós békéhez vezetnek” – nyilatkozott Vincent Magwenya, a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa szóvivője. Hozzátette, hogy Dél-Afrika azért vállal szerepet a tárgyalások lefolytatásában, mert fő külpolitikai törekvései közé tartozik a kontinens biztonságának növelése és az Afrikában zajló konfliktusok rendezésének segítése.

Az etiópiai konfliktus amiatt robbant ki, hogy a kormányellenes tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nagyobb autonómiát követel a helyi etnikai közösség számára az ország északnyugati részében. A kormányerőkkel a fegyveres harcok 2020 végén váltak igazán súlyossá, a konfliktus már emberéletek ezreibe került, és milliókat kényszerített lakóhelyük elhagyására.

A kormány az elmúlt héten több nagy várost is elfoglalt a forrongó tartományban.