Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újgenerációs tengeralattjárót fejlesztenek Svédországban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 28. 8:08

A svéd Kockums hajóépítő cég megbízást kapott a Svéd Védelmi Felszerelési Hivataltól (FMV) egy következő generációs tengeralattjáró tervezésére. A megbízás ellenértéke valamint a fejlesztés hozzávetőleges időtartama nem ismert.

A svéd haditengerészet elvárásainak megfelelően az új tengeralattjárót nagyteljesítményű szonárral (hangradar) valamint megfigyelő eszközökkel kell ellátni, mivel elsősorban felderítési célokra kívánják alkalmazni. Ezen túlmenően a tengeralattjáró építésénél fel kell használni a lopakodó technológiát, amely nagymértékben csökkenti annak felfedezhetőségét.

Az új tengeralattjárót a tervek szerint a Balti-tengeren kívánják majd alkalmazni.

Napjainkban a svéd haditengerészet állományában a Gotland-osztályú, dízel-elektromos meghajtással rendelkező, AIP-vel (levegőfüggetlen meghajtás) ellátott tengeralattjárók számítanak a legmodernebbnek.

A tengeralattjárók 1996 óta állnak szolgálatban a svéd haditengerészetnél. Ezek voltak a világon az első, Stirling, levegőfüggetlen motorral szerelt tengeralattjárók.

Előzetes adatok szerint a következő generációs tengeralattjáró több olyan technikai vívmányt fog felsorakoztatni, amelyeket már alkalmaztak a Gotland-osztályú hajóknál. A Gotland-osztályú tengeralattjárók maximális sebessége elérheti a 20 csomót, míg a fedélzetükön négy 533 mm-es és két 400 mm-es torpedókilövő található.