Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ujgur vezetőt vádolnak a kínaiak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 4. 9:07

A Kínában élő ujgurok emigrációban élő vezetőjét a hatóságok után rokonai is azzal vádolják, hogy ő szította az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm régió székhelyén július elején kirobbant zavargásokat – derült ki egy levélből, amelyet a kínai állami média tett közzé.

“A te hibádból számos, különféle etnikai csoportokhoz tartozó ártatlan ember életét vesztette az Urumcsiban kitört zavargásokban" – írta az Új Kína hírügynökség jelentése szerint Rebija Kadír két, Kínában élő gyereke anyjuknak címzett levelében, amelyet több más rokon is aláírt.

Az Új Kína a kínai terrorelhárító szolgálatokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a hatóságok az elmúlt hetekben öt merényletet hiúsítottak meg Urumcsi, Kasgar, Akszu és Ili városokban. A terrorelhárítók őrizetbe vettek több gyanúsítottat – számukat az Új Kína nem közölte -, valamint lőfegyvereket, késeket, robbanóanyagokat, erőszakra és terrorcselekmények elkövetésére buzdító propagandaanyagokat foglaltak le a kínai hírügynökség szerint.

Kadír rokonai a levélben arra kérik az Ujgur Világkongresszus 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő vezetőjét, hogy “legyen tekintettel gyermekei és unokái boldogságára", s tevékenységével ne tegye tönkre az ujgurok “kiegyensúlyozott és boldog" életét Hszincsiangban. Rebija Kadír fia, Kahar és lánya, Rokszingul a levélben emlékezteti anyját, hogy a kínai kormány jól bánik az ujgurokkal mindazok ellenére, amit ő (Rebija Kadír) tett.

“Gyakran mondják nekünk: az anyátok felel azért, amit tett. Ehhez nektek nincs közötök" – áll a levélben.

Független források nem erősítették meg, hogy a július 24-én keltezett, ujgur nyelvű levelet valóban Kadír rokonai írták. Az Ujgur Világkongresszus szóvivője azt mondta, hogy a levél hamis, és a kínai kormány “könnyedén tud gyártani ilyen jellegű írásokat".