Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra lesznek katonai tárgyalások a két Korea között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 29. 11:07

Két év óta az első szakértői szintű katonai tárgyalások megtartásáról állapodott meg Észak- és Dél-Korea – közölte a szöuli védelmi tárca szerdán, több más, a Korea-közi feszültségek enyhülésére utaló fejlemény után. A katonatisztek csütörtökön találkoznak a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonal demilitarizált övezetében, Panmindzsonban.

A találkozót Phenjan kezdeményezte két hete azzal, hogy tegyenek lépéseket a vitatott sárga-tengeri határvonal körül előforduló összetűzések megelőzésére, s vessenek véget annak, hogy dél-koreai aktivisták Phenjan-ellenes röplapokat juttatnak át a határon. Válaszul Szöul leszögezte, a tárgyalásoknak arra kell összpontosulnia, milyen szerepet játszott Észak-Korea a dél-koreai hadiflotta Cshonan korvettjének elsüllyedésében.

A két Korea hivatalos kapcsolatai szinte befagytak azóta, hogy Szöul, Washingtonnal egyetértésben azzal vádolta meg Phenjant, hogy a 46 tengerész halálát okozó hajószerencsétlenséget északi torpedótámadás okozta. A vádat Észak következetesen cáfolja.

Közben hétfőn a konfliktus óta immár második amerikai-dél-koreai tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlat kezdődött meg a Sárga-tengeren.

A jeges viszony olvadására utaló csütörtöki találkozóra olyan időszakban kerülhet sor, amikor a gazdaságilag amúgy is gyenge lábakon álló Észak a hónapok óta tartó áradások következményeivel küzd, a Koreai Munkapárt pedig keddi konferenciáján elindította az ország romló egészségű vezetőjének, Kim Dzsong Ilnek az utódlását.

Szeptemberben Dél-Korea – három év óta először – rizst szállított Északnak, amely szabadon engedte a Japán-tengeren augusztus elején elfogott dél-koreai halászbárkát, s a két fél a napokban arról is megállapodott, hogy felújítják az 1950-53-as koreai háborúban kettészakadt családok tagjainak szervezett találkozóit.

Dél-Korea néhány éve még évente félmillió tonna rizst és 300 ezer tonna műtrágyát szállított segélyként Észak-Koreának, de a segélyeket leállították Ri Mjong Bak 2008-as elnökké választását követően, Ri ugyanis azt szabta a segélyezés feltételéül, hogy Phenjan adja fel nukleáris törekvéseit. Döntése miatt mélypontjára süllyedt a két ország viszonya.

Idén májusban, miután Északot tették felelőssé a Cshonan korvett katasztrófájáért, Ri újabb kereskedelmi korlátozásokat rendelt el.

A Koreai Nemzetközi Kereskedelmi Szövetség szerdán ennek ellenére arról számolt be, hogy Szöul északra irányuló exportja 63 százalékkal 430 millió amerikai dollárra növekedett az első félévben, s ugyanakkor Észak viszontexportja is megugrott 43 százalékkal, 550 millió dollárra.