Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas terrortámadást akadályoztak meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 29. 11:25

Európai városok elleni terrortámadásokat akadályoztak meg hírszerző ügynökségek – jelentette a Sky News brit hírtelevízió. Tim Marshall, a Sky News külpolitikai rovatvezetője meg nem nevezett hírszerző forrásokra hivatkozva közölte kedd este, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető pakisztáni fegyveresek azonos időben történő támadásokat terveztek London, illetve francia és német városok ellen.

Marshall szerint a pilóta nélküli repülőgépek pakisztáni támadásainak gyakoribbá válása az elmúlt hetekben annak következménye, hogy a nyugati hatalmak megsokszorozták erőfeszítéseiket a terrorista összeesküvések megakadályozására. A nyugat-európai támadások tervezése „előrehaladott állapotban volt, de nem volt küszöbönálló". A Sky News híradása szerint a támadásokat a két évvel ezelőtti mumbai terrorcselekményekhez hasonló módon hajtották volna végre.

A BBC brit közszolgálati tévé szerint „az utóbbi évek legkomolyabb támadási terveiről van szó, amelyet az al-Kaida Pakisztán törzsi területein bujkáló vezetői terveltek ki".

Kedden a The Wall Street Journal arról írt, hogy egy európai célpontok elleni terrortámadás-sorozat megakadályozása érdekében az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) drasztikusan növelte a pakisztáni törzsi területeken tevékenykedő iszlamista szélsőségesek elleni légi csapások számát. Az amerikai hírszerzés ügynökei szeptemberben eddig 20 rakétatámadást hajtottak végre pilóta nélküli repülőgépekkel a tálibok pakisztáni hátországában.

Címkékeskürakéta