Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új filozófia és új struktúra a honvédségben

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 29. 16:51

Szeptember 29. és október 1. között, Balatonkenesén rendezik meg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tizenötödik jogászkonferenciáját, amelyen szerdán Fodor Lajos, a tárca közigazgatási államtitkára mondott megnyitó beszédet.

Dr. Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási helyettes államtitkára köszöntötte a tárca, a háttérintézmények és a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek jogászkonferenciáját szerdán Balatonkenesén, a Honvéd Üdülő kultúrközpontjában. Az államtitkár külön üdvözölte Fodor Lajos nyugállományú vezérezredest, a minisztérium közigazgatási államtitkárát, majd a meghívott vendégek közül Dr. Stumpf István alkotmánybírót és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt.

1595907978
Fodor Lajos a megnyitó beszédében hangsúlyozta: az elmúlt három hónapban, a Magyar Honvédségben dolgozó jogi szakemberek oroszlánrészt vállaltak az elvégzett munkából. „Ez a konferencia remek alkalom a szakmai kérdések tisztázására, akár aktuális politikai, akár katonai szakmai döntések kapcsán merülnek azok fel"– fogalmazott Fodor Lajos. Az elmúlt időszak munkájára visszautalva a közigazgatási államtitkár elmondta: habár előzetesen optimistán álltak a munkához, az átvételt követően kénytelenek voltak szembesülni azzal a ténnyel, hogy a Magyar Honvédség jelenlegi állapotában nem képes ellátni az Alkotmányban foglalt feladatait.

Fodor Lajos emlékeztette a megjelenteket: a tárca vezetése – az új kormány hivatalba lépését követően – már az első napokban áttekintette az idevonatkozó jogi szabályozást, hiszen egységes az az álláspont, hogy a honvédelmi törvény több szempontból is felülvizsgálatra szorul. „A miniszter úr emellett kiadott egy utasítást, ami a Honvédelmi Minisztérium szervezetének korszerűsítésére vonatkozik a feladat-, és hatáskörök áttekintése, a belső átalakítások,az egybevonások, szétválasztások, megszüntetések, az új minisztériumi és honvédségi szervek létrehozása útján"– tette hozzá.

„Nem kívánok politikai felhangot adni egy ilyen szakmai konferenciának, de objektív tényként azért megjegyezhetem: az elmúlt nyolc év súlyos stratégiai tévedései vezettek el a jelenlegi helyzethez"– hangsúlyozta Fodor Lajos. „A Magyar Honvédség ugyanis nem könnyű felszereltségű expedíciós haderő, ami külföldön old meg különféle békefenntartó feladatokat. A honvédségnek erős, nemzeti alapú haderőnek kell lennie, mely emellett felajánl bizonyos képességeket különböző szövetségesi feladatokra. Az elmúlt nyolc évben azonban a Magyar Honvédség képességeket veszített el: a szárazföldi haderő például a jelenlegi állapotában arra sem alkalmas, amiért létezik"– tette hozzá az államtitkár, aki emellett a katonai igazgatás súlyos veszteségeiről is szólt. „A jelenlegi struktúra nem teszi lehetővé a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökének sem, hogy végrehajtsa a jogszabályokban meghatározott feladatait, mivel bizonyos szervezetek fölött egyszerűen nem rendelkezhet"– fogalmazott Fodor Lajos.

A tárca közigazgatási államtitkára beszélt a minisztériumban történt személycserékről is. „Szeretném hangsúlyozni, hogy nem leváltások, hanem felmentések és új kinevezések történtek. Maguk a leváltottak is tisztában voltak azzal, hogy az új honvédelmi vezetés előtt álló feladatokat nem lehet ugyanazon emberekkel végrehajtani, mert teljesen más volt az előző irány"– mondta.

Fodor Lajos kiemelte: a jelenlegi kormányzati struktúrában formakényszer, „kemény központi akarat" érvényesül, amely rendet, fegyelmet, kiszámíthatóságot jelent. Ennek jegyében minden szinten igen komoly előkészítő munka történik. „A tárca számára is jó, hogy a honvédelmi miniszter jogilag magasan képzett"– tette hozzá.

Az átalakításokkal kapcsolatban külön kiemelte Dr. Till Szabolcsnak, a Honvédelmi Minisztérium jogi főosztályvezetőjének, valamint a kollégáinak gyors és alapos munkáját. A változásokról szólva a közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: először azt kellett megvizsgálni, ki mivel foglalkozik a minisztériumban. Néhány feladatot ugyanis sok helyen végeztek: a minisztériumban éppúgy, mint egy háttérintézményben. Mégsem készült el megfelelően. „Az átalakításokat követően puritán, sallangmentes, költségtakarékos kormányzás érvényesül majd"– szögezte le Fodor Lajos.

1595907978
 

A nem kellően hatékony működésre utalva kijelentette, hogy az elmúlt években például a HM Honvéd Vezérkar nem rendelkezett olyan logisztikai szervezettel, amely megfogalmazta volna az igényeket a civil kontroll, illetve a közigazgatási blokk felé. „Összekeveredtek a funkciók, a kapcsolódó szervezetek"– összegezte a helyzetet. Az államtitkár a feladatokról szólva kiemelte: azt is meg kellett vizsgálni, szükség van-e ennyi emberre azok elvégzéséhez. „A tárcához jelenleg mintegy 26.500 fő tartozik, ebből 18.500 fő az Összhaderőnemi Parancsnokság alá. Csupán nyolcezer-néhányszáz a megfogható katona, vagy ahogyan Kéri Kálmán vezérezredes fogalmazott, a „puskás ember"– mutatott rá Fodor Lajos. „Ez a rendszer olyan, mintha egy Trabantnak nem négy kereke, hanem négy kormánya lenne. Mindenképpen átgondolásra és átalakításra szorul."

A közigazgatási államtitkár leszögezte: a Honvédelmi Minisztérium új szervezete október elsejével áll fel. A tárca nagyjából 500 főt foglalkoztat majd – bár mint hozzátette –, a Honvéd Vezérkar kaphat némi plusz létszámot a jelenlegihez képest az átalakítások jegyében. „A három helyettes államtitkárság alá általában két-két főosztály tartozik majd"– hangzott el.

Fodor Lajos kiemelte, hogy a változások a háttérintézményeket sem kerülhetik el. „Az elmúlt évek során betört a házba az üzleti szemlélet, ami szintén számos kiegyelni való ellentmondást eredményezett. Nonszensz például, hogy egy háttérintézmény egyszerre megállapítja, hogy mire van szüksége a honvédségnek, kiírja, beszerzi, majd le is ellenőrzi a szükséges eszközöket. Ezeknek az ügynökségeknek végrehajtó, kiszolgáló szervezeteknek kell lenniük!"– tette hozzá.

1595907978
 

Fodor Lajos komoly problémaként emelte ki a dereguláció kérdését. „A jelenlegi rendszerben olyan szintre emelik a döntéseket, amik teljesen leterhelik a vezetői állományt, miközben a kérdések alsóbb szinten is rendezhetőek lennének. A döntési kompetenciákat mindenképpen lejjebb kell szorítani. A főosztályvezetőknek, illetve az alárendeltségükben dolgozó felkészült, jól képzett kormánytisztviselőknek tudni kell felelősséget vállalni a döntéseikért, nem szabad mindent feltolni miniszteri, államtitkári szintre"– szögezte le az államtitkár, aki szerint mindez a személyi kérdésekre is vonatkozik. „Miért a Honvéd Vezérkar főnöke döntsön például egy tatai hadnagy előléptetéséről, miközben ezt helyi szinten is rendezni lehet?"– utalt egy példával az elmondottakra.

A változások természetesen nem kevés időt vesznek igénybe. „Ciklusokban gondolkodunk"– szögezte le Fodor Lajos. „Az első négy év megalapozhatja annak feltételeit, hogy a Magyar Honvédség visszaszerezze az elveszített képességeket. Ezután a következő négy évben elkezdődhet az építkezés. Az előző vezetés koncepciója megbukott, a honvédséget teljesen új filozófia mentén kell újjáépíteni."

Fodor Lajos beszélt a Magyar Honvédséget érintő, az év első felében ismertté vált bűncselekményekről is. „A miniszterelnök úr leszögezte: azt várja a honvédelmi minisztertől, hogy találja meg a Magyar Honvédség, a honvédelem helyét és szerepét a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, illetve vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák állandó szereplője legyen"– emlékeztetett az államtitkár Orbán Viktor szavaira. „Nem emlékszem arra, hogy a hosszú katonai pályafutásom során valaha is ennyi szolgálati személy élvezte volna a Katonai Ügyészség vendégszeretetét. Kiszabadult egy szellem, és ezt a szellemet mi nagyon nem szeretjük"– mondta Fodor Lajos, aki a Katonai Ügyészség szerepe mellett a megelőzés fontosságát is hangsúlyozta. „A hadseregek szellemiségétől idegen a mutyizás, az üzleti szellemiség, a tíz százalékok rendszere. Nonszensz, hogy bizonyos katonák megkísérthetők lettek: a tevékenységük, illetve a helyzet indikálta a történteket. A jogi kereteknek ezen a téren is változniuk kell, a megelőzéshez ugyanakkor már nem kizárólag jogi eszközökre van szükség. Rendet kell tartani a haderőben"– jelentette ki az államtitkár.

1595907978
 

Ami a tárca jogi igazgatási rendszerét illeti, Fodor Lajos elmondta: a Jogi és Igazgatási Helyettes Államtitkárság megerősítésre kerül a minisztériumon belül. Alá tartozik majd a Jogi és Igazgatási Főosztály, illetve a Jogi és Igazgatási Képviseleti Főosztály. „Ez lesz tulajdonképpen a Honvédelmi Minisztérium ügyvédi irodája, ahol kormánytisztviselők végzik majd becsülettel és tisztességgel, megfelelő illetménnyel azokat a feladatokat, melyeket korábban különböző ügyvédi irodáknak szervezett ki a tárca. Egy ügyvédi iroda profitorientált vállalkozásként a saját érdekét nézi: minél kisebb munkával minél nagyobb profitot akar realizálni. Ezen is változtatunk."– mondta az államtitkár.

Fodor Lajos végezetül úgy fogalmazott: a jelen esemény tökéletes alkalmat kínál ahhoz, hogy a szakmabeliek megvitassák egymással a fenti kérdéseket, témaköröket is. A honvédelmi miniszter üdvözletét tolmácsolta a jelenlévőknek, valamint tartalmas konferenciát kívánt.

Írta és a fotókat készítette: D.Á.