Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uniós helikopterképesség-növelés Pápán

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Csiginé Cser Georgina őrmester |  2023. október 21. 14:28

Október 2. és 20. között az MH 47. Bázisrepülőtéren zajlott az Európai Védelmi Ügynökség Helikopter Harcászati Oktató Képzése.

A legmagasabb szintű helikopter harcászati tanfolyamon (Helicopter Tactics Instructor Course – HTIC) hat ország helikopterszemélyzetei vettek részt Pápán. Hazánk mellett Ausztria, Csehország, Németország, Portugália és Szlovákia delegált forgószárnyasokat. A képzés célja személyes tapasztalatok növelésén keresztül fejleszteni az Európai Unió tagországainak helikopterképességét, valamint olyan helikopter harcászati oktatókat képezni, akik képesek nemzetközi környezetben tanítani másokat, ezzel is erősítve a haderők közötti integrációt.

20231004-_MAC8306-003

A kurzust sikeresen teljesítő helikopterszemélyzetek kiérdemlik a bronz minősítést, ami feljogosítja tagjaikat, hogy a következő évben oktatóként térjenek vissza a képzésre. Miután ebben a szerepkörben is megfeleltek, és ezüst szintű oktatókká váltak, a harmadik évben az oktatók mentorai lesznek és egyben az aranyfokozat várományosai. Ez a háromlépcsős képzés hivatott kiválasztani azokat a személyeket, akik a nemzeti helikopter harcászati képesség fejlesztésében kulcsszerepet tudnak játszani, nemzetközi komplex légi műveletet tudnak irányítani, illetve tanácsadóként tudják támogatni magasabb szintű parancsnokok döntéshozatali munkáját.

Simon Zsolt ezredes, a képzés repülési fázisának gyakorlatigazgatója szerint a Magyar Honvédség sokat profitál a HTIC lebonyolításával, hiszen a résztvevő helikopterszemélyzeten túl a gyakorlat támogatásában szerepet játszó törzs és a szárazföldi alakulatok katonái is olyan tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyeket később saját beosztásukban is kamatoztatni tudnak.

Ahogy Chris Kappl őrnagy, az Európai Védelmi Ügynökség vezető kiképzője elmondta; minden feladatot sikeresen végre tudtak hajtani, ami a résztvevők munkájának értékeléséhez és az elsajátított tudásanyag készségszintű alkalmazásához szükséges. A pápai repülőtéren az összes feltétel adott volt a tanfolyam repülési fázisának megszervezéséhez és a kiképző csoport maximális támogatást kapott a befogadó katonai szervezettől, valamint az alájátszó alakulatoktól. Az idei sikeres tanfolyamot követően azonban nem lehet hátradőlni. A magyar közreműködőknek a tapasztalatok leszűrését követően meg kell kezdeniük a felkészülést a jövő évi képzésre, ugyanis 2026-ig minden évben az MH 47. Bázisrepülőtér ad otthont a Helikopter Harcászati Oktató Képzésnek.