Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeljük együtt a honvédelem napját!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2024. május 22. 7:07

Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!

Honvédelmi_családi_nap_plakát

A központ déli bejáratánál szombaton műsort ad a Magyar Honvédség Központi Zenekara, bemutatkozik az „Acélkocka” altiszti képzés és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztképzése, valamint a Honvéd Kadét Program és a tartalékos katonai szolgálat. Bemutatják a digitális katona felszerelését és az érdeklődők beszélgetést hallgathatnak meg a S.E.R.E.G. című film szereplőivel. Emellett lesz közelharc- és kutyás tűzszerészeti bemutató is.

Vasárnap az MH Sportszázad és a középfokú katonai oktatás mutatkozik be a déli bejáratnál, beszélgetnek a különleges műveleti katonák felkészítéséről és a katonai missziókról, valamint a Magyar Honvédség toborzásáról. A kutyás tűzszerész bemutató mellett a különleges díszelgő csoport is bemutatót tart, a program zárásaként pedig az MH Szentendrei Helyőrség Zenekar ad műsort.

MH_Sportszázad_HSZ

Mindkét nap az „MH Sportsziget” elnevezésű helyszínen a Honvédelmi Sportszövetség és az MH Sportszázad várja az érdeklődőket katonai erőpróbával, lézerlövészettel, sportágbemutatókkal, de lehet találkozni olimpiai bajnokokkal is.

A Duna-parton, a 9-es kikötőpontnál az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred „Dunaújváros” nevű aknamentesítő hajójával várják a kicsiket és nagyokat, a Nehru-parkban pedig kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket. A parkban a Magyar Honvédség járműbemutatót tart és bemutatkoznak a honvédségi alakulatok, de lesz toborzósátor is.

Bálna_Honvédelmi_Központ_gokart

A honvédelmi központ alagsorában katonai akadálypálya, mászófal és ejtőgép várja az érdeklődőket, a gyerekeknek gokartpályát alakítottak ki Lynx-tankokkal, de van lézerharc aréna és kiképzőterem, világháborús szabadulószoba és sötétszobás éjszakai lőtér is.

A közös sport élményét is megtapasztalhatják a családi nap résztvevői. Szombaton és vasárnap is a későn kelőkre gondolva fél tizenegykor kezdődnek a sportfoglalkozások a nagyszínpadnál, az alakulótéren. Szombaton Rubint Réka vezetésével alakreformba kezdhetnek, vasárnap pedig bárki megtapasztalhatja, milyen is a katonatesi.

Még a honvédelmi fesztiválon is szükség van a „haditorna” résztvevőinek egy kis szusszanásra. Erre is kiváló alkalmat teremtettek a szervezők: délután kettőkor ugyancsak az alakulótér-nagyszínpadon a gyerekeket várja zenés műsorával szombaton a Kákics együttes az „Én is huszár leszek” című műsorával, vasárnap pedig Gubás Gabi zenés gyerekműsora várja a kicsiket.


Az esemény ingyenesen látogatható.

Részletes program és helyszínek a csatolt dokumentumban.