Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűléssel köszöntötték a magyar honvédelem napját

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. május 18. 15:55

A közelgő magyar honvédelem napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) május 18-án, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében. Az eseményen beszédet mondott dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Mihócza Zoltán altábornagy, az MHP törzsfőnöke.

20210518-MHP-allomanygyules  (5)

Az egészségügyi előírások miatt idén rendhagyó módon, kis létszámban megtartott ünnepségen elmondott beszédében dr. Böröndi Gábor altábornagy kiemelte: 1849. május 21-én a magyar honvédek döntő rohamot indítottak Budavár visszavételére. A nemzet fővárosának visszafoglalásával a honvédek bizonyították rátermettségüket, hősiességüket és elhivatottságukat, aminek köszönhetően Buda várán ma is magyar zászló lobog, jelképezve Magyarország szuverenitását és függetlenségét.

„Nekünk, katonáknak az az életünk, az a hivatásunk, hogy megvédjük hazánkat. Ezt akkor lehet megtenni, ha megfelelő felszereléssel, fegyverzettel, gondolkodásmóddal, kiképzettséggel rendelkezünk” – hangsúlyozta az altábornagy, hozzátéve: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program „nem szól másról, mint a Magyar Honvédség teljes megújításáról. Új egyenruha van rajtunk, új fegyvereink vannak. A szárazföldi haderőnemhez megérkeztek a Leopard 2 harckocsik, gyártószalagon vannak az új tüzérségi eszközök és a Gripennek mellett megjelentek az új helikopterek.”

Az altábornagy a fejlesztésekkel kapcsolatban rámutatott: a haditechnikai eszközök akkor érnek valamit, ha azokat jól kiképzett és elkötelezett katonák kezelik. Mint mondta: a Magyar Honvédség ezen a téren is jól áll és – folytatva a megkezdett utat – a térség meghatározó haderejévé válhat, amely kiképzett, magas színvonalon felkészített, megbecsült személyi katonákból áll, akik egységben és csapatban gondolkodva végzik szolgálatukat.

Az ünnepi beszéd után elismerések átadására került sor, a kitüntetetteknek dr. Böröndi Gábor altábornagy gratulált.

20210518-MHP-allomanygyules  (14)

Az elismerések átadása után Mihócza Zoltán altábornagy köszöntőjében úgy fogalmazott: „a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal olyan mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség, amikor minőségi változást tudunk végrehajtani. Erre büszkének kell lennünk, viszont éreznünk kell minden felelősségét.” Az MHP törzsfőnöke kiemelte: a katonáknak meg kell tanulniuk mesteri módon kezelni és használni az új eszközöket, ehhez az elhivatottságuk és a szaktudásuk már megvan.

A magyar honvédelem napjával kapcsolatban aláhúzta: büszkének kell lennünk arra, hogy honvédek vagyunk, hiszen a magyar katonák a múltban és a jelenben is megmutatták rátermettségüket, felkészültségüket és tetteikkel bizonyították hazaszeretetüket. Pont úgy, ahogy teszik ezt a mai napig a járvány elleni küzdelemben és a határvédelemben egyaránt.