Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászpilótákból lehetnek űrhajósok

Szöveg: JETfly |  2008. július 8. 20:33

Az amerikai légierő hat pilótáját érte az a megtiszteltetés, hogy részt vehetnek a NASA 2009-es űrhajós-képzésében. A pilóták névsora: James E. Smith őrnagy, Jay A. Orson őrnagy, Matthew R. Allen százados, William J. Christopher őrnagy, James P. Lake őrnagy és David J. Laird őrnagy. Ez a kiválasztás jelenti az űrhajósképzés igen hosszú folyamatának első mérföldkövét.

A kiképzés során igen sok szűrőn kell átmenniük a jelölteknek. A Mission Specialist képzésre 213 jelöltből 145 fő vehetett részt a NASA orvosi vizsgálatán, ahol 31-en nem feleltek meg különböző egészségügyi problémák miatt. Általánosságban 3000-4000 jelentkező közül válogathat a NASA, de volt már példa 6000 főre is. Közülük körülbelül 120 főt hívnak be elbeszélgetésre, akik közül 10-12 fő kezdheti meg a tényleges képzést.

A 2009-es osztály néhány tanulójának a tervek szerint lehetősége lesz a Holdra lépni, ami az emberiség eddigi történelmében mindössze 12 embernek sikerült. A NASA következő nagyobb terve pedig a Mars felfedezése lesz.