Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valóban új fejezet kezdődött Moszkva és Washington viszonyában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 20. 6:19

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak valóban sikerült “újraindítania” kapcsolatait – idézte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Dmitrij Medvegyevet azt követően, hogy az orosz államfő pénteken barvihai rezidenciáján fogadta Hillary Clinton amerikai külügyminisztert.

“Az államfő hangsúlyozta a találkozón, hogy az elmúlt év során valóban sikerült ‘újraindítani’ a kapcsolatokat és megállítani azt a romlást, amely az Obama-kormányzat megjelenéséig volt megfigyelhető, a hatalom minden szintjén sikerült példátlanul intenzív kapcsolatokat kiépítenünk" – idézte Lavrov Medvegyevet.

Hozzátette: az orosz-amerikai kapcsolatokat ma az őszinteség, a nyitottság és a megállapodások tiszteletben tartása jellemzi.

Kijelentette, hogy a legközelebbi jövőben befejezik a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződésről folyó tárgyalásokat.

Clinton egyetértett orosz kollégájával, mondván, hogy már csak néhány technikai kérdés van hátra.

Lavrov nem volt elutasító az Irán elleni esetleges szankciók kérdésében. Ugyancsak Medvegyevet idézve azonban leszögezte, hogy a szankciók ritkán vezetnek célra, de létezhet olyan helyzet, amelyben elkerülhetetlenek. Egyetértés volt azonban a tárgyaláson abban, hogy Irán ellen csakis olyan “okos" szankciók jöhetnek számításba, amelyek nem bénítóak, humanitárius téren nem hatnak ki az iráni lakosság életére, de amelyek rábírják az iráni vezetést magatartása megváltoztatására.

Ehhez szintén csatlakozott Clinton, Lavrov pedig kijelentette: a találkozón a felek megállapodtak abban, hogy e megközelítés alapján továbbra is együttműködnek a kérdésben.

A találkozón a nemzetközi témák közül Irán mellett szó volt Afganisztánról is, s Lavrov elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy e kérdések megoldásában a kollektív megközelítésre kell támaszkodni. “E tekintetben Medvegyev elnök megerősítette, hogy Oroszország mindkét kérdés minden vonatkozásának a megoldásában kész együttműködni mind az Egyesült Államokkal, mind más országokkal" – mondta a külügyminiszter.

Clinton megjegyezte, hogy az amerikai fél várja Medvegyev elnököt a nukleáris biztonság kérdéseiről áprilisban tartandó washingtoni csúcsértekezletre.

Az esti órákban az amerikai külügyminisztert Vlagyimir Putyin kormányfő is fogadta Novo Ogarjovó-i rezidenciáján, s elsősorban gazdasági, gazdaságpolitikai kérdésekről tárgyalt vele, egyebek között Oroszország csatlakozásáról a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Erről Putyin azt mondta, hogy ha meglenne az amerikai politikai akarat, nem lenne probléma. Clinton ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Washington támogatja Moszkvát törekvésében.

Az orosz miniszterelnök megállapította, hogy a kapcsolatok “újraindítása" sikeres volt, jelentősen javult a légkör, de most már az együttműködés lényegi elemein is változtatni kell. Felvetett nemzetközi kérdéseket is, például a közel-keleti helyzetet és az iráni nukleáris problémát.

Az amerikai külügyminiszter a közel-keleti közvetítő négyes (kvartett) soron kívüli miniszteri konferenciájára érkezett az orosz fővárosba.

CímkékAfganisztán