Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valószínűleg halálra ítélik 9/11 szellemi atyját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 14. 11:50

New Yorkban állítják bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét. A négy társával együtt bíróság elé állított Mohammedet a Kuba szigetén levő guantánamói katonai börtöntáborból szállítják majd New Yorkba.

A terrorgyanús személyek bíróság elé állítása mérföldkő Guantánamo bezárásának folyamatában. Barack Obama elnök nem sokkal januári beiktatása után jelentette be a tábor felszámolását, de elemzők szerint Washington nem lesz képes tartani a január 22-i határidőt.

Mohammed és társai még várhatóan hetekig Guantánamón maradnak, mert a kongresszus 2009-ben elfogadott egyik törvénye szerint a kormánynak 45 nappal előbb értesítenie kell a törvényhozást, ha egy terrorgyanús foglyot az Egyesült Államok területére szállítana. Az ellenzők katonai törvényszék előtt tárgyalták volna a foglyok ügyét.

Mohammed korábban a vallatások során bevallotta, hogy ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és ő ismertette az elképzelést Oszama bin Laden al-Kaida vezetővel még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte a végrehajtást és részt vett a gépeltérők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.

A Mohammed elleni per korántsem egyszerű, az ügyvédek ugyanis elemzők szerint azt fogják hangoztatni, hogy védencüket megkínozták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei, és ez kétségessé teszi bármilyen, a vallatások során kicsikart bizonyíték hitelességét. A férfit 183-szor vallatták 2003-ban az egyik legkeményebb, azóta betiltott módszerrel, a szimulált vízbe fojtással.

A 2973 áldozatot követelő szeptember 11-i merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa valószínűleg halálbüntetést fog kapni.