Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változik az amerikai-japán hadgyakorlat helyszíne

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 6. 20:26

Japán és az Egyesült Államok 2011. október 4-én, kedden döntött arról, hogy az októberre tervezett, amerikai harci repülőgépek részvételével zajló hadgyakorlat helyszínét módosítják, így az eredetileg az Okinawa prefektúrában található Kadena légibázison tartandó gyakorlatnak Guam szigete adhat otthont. A Japánban megrendezendő amerikai katonai hadgyakorlatok történetében ez az első alkalom, amikor a gyakorlatra az ország területén kívül kerül sor.

Napvilágra került információk szerint a hadgyakorlaton az amerikai tengerészgyalogság Iwakuni légi támaszponton (Yamaguchi prefektúra) állomásozó flottájából 20 darab F/A-18 gép, továbbá 400 főnyi személyzet vesz részt. A helyszín változtatásának oka az volt, hogy ílymódon szeretnék csökkenteni az amerikai vadászgépek által keltett megnövekedett zajterhelést a Kadena légibázis környezetében, mely az utóbbi években egyre nagyobb problémát okozott a helyieknek.

Tokió és Washington már januárban is egyeztetett arról, hogy a Kadena légibázis helyett Guam szigetén és egyéb helyszíneken rendezzenek meg néhány amerikai harci, légi utántöltő, illetve szállítógépek részvételével megrendezendő hadgyakorlatot. Mindemellett arról is folytak már tárgyalások, hogy a Kadena légibázison állomásozó F-15-ösök szintén Guam szigetén gyakorlatozzanak. A váltás részleteiről hamarosan megkezdődnek az egyeztetések. A hadgyakorlatok helyszínének változtatása nem lesz állandó, körülbelül öt gyakorlat megrendezése történik majd az Okinawa prefektúrán kívül. A hadgyakorlatok költségének 75 százalékát, beleértve a megnövekedett üzemanyagköltségeket is, Japán állja.

F-15-ösök a Kadena légibázison