Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változtatható szárnygeometriájú robotrepülőgép a láthatáron

Szöveg: Háború Művészete |  2007. november 3. 13:16

Közismert, hogy egyes feladatok ellátásához az egyáltalán nem vagy alig nyilazott szárnyak az ideálisak, míg másoknál pont az ellenkezője az igaz.

Előbbi kis sebességgel történő stabil repülésre, míg utóbbi nagy sebességre és manőverezésre alkalmas. A változtatható szárnynyilazású gépek elsősorban a hatvanas-hetvenes években voltak népszerűek. A technológia továbbfejlesztett formában ugyan, de úgy tűnik, tovább él a robotrepülőgépek világában.

Az USA DAPRA (Defense Advanced Research Projects Agency) ügynökségének anyagi támogatásával elkészült az MFX-2 technológiai demonstrátor robotrepülőgép (UAV), amely nem csupán a szárnyait tudja nyilazni, hanem jelentős mértékben meg tudja változtatni szárnyainak felületét is. Ennek köszönhetően az UAV egyszerre képes hosszú ideig egy adott terület fölött tartózkodni és felderítési feladatokat ellátni, s szükség esetén gyorsan egy adott körzetbe sietni, hogy ott segítsen az tűz alá került egységeken.

Jelenleg ez utóbbit ugyanis a felfegyverzett UAV-k – bármennyire megbízhatóak is – nem tudják ellátni, hiszen egyenes szárnnyal és tolólégcsavarral nem lehet túl nagy sebességeket elérni.
A 135 kg-os MFX-2 két mini sugárhajtóművel rendelkezik, s szükség esetén önállóan, távirányítás nélkül is képes repülni. Ebben beletartozik a szárny geometriájának változtatása is. Eddig a gép összesen öt felszállást hajtott végre, s a tízperces repülések során mind egyenes repülésben, mind fordulóban tartotta az előírt magasságot, miközben a szárny geometriáját változtatta. Ez egyébként átlagosan tíz másodpercet vett igénybe.