Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli állapot Pakisztánban: a világ feszülten figyel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 4. 1:55

Pakisztánban felfüggesztették az alkotmányt és rendkívüli állapotot vezettek be. Pervez Musarraf elnök rendelete iszlamista lázadással és az igazságszolgáltatás részéről történt “beavatkozásokkal” indokolta az intézkedéseket.

Rendkívüli állapotot vezettek be Pakisztánban szombaton. A hírt az állami televízió jelentette be. Pervez Musarraf államfő rendeletben határozott az alkotmány felfüggesztéséről és a rendkívüli állapot bevezetéséről, a kormány pedig szombati ülésén jóváhagyta azt. A legfelsőbb bíróság ezután a rendkívüli állapot felfüggesztését követelte.

Az országos parlament és a tartományi gyűlések továbbra is működnek.
A magántelevíziók sugárzása átmenetileg szünetel, de ugyanígy a vezetékes és mobiltelefonok is nlmák. Iszlámábádból érkező hírek szerint katonák jelentek meg az állami tévé és az állami rádiócsatornák épületeiben, és több tucat rendőr zárta le a pakisztáni legfelsőbb bírósághoz vezető utat. A Geo magántelevízió úgy tudja, hogy felmentették hivatalából a legfelsőbb bíróság elnökét, Iftikar Csaudrit, akit az államfő márciusban egyszer már megpróbált meneszteni, de a tiltakozások hatására kénytelen volt visszahelyezni tisztségébe. Nem sokkal a rendkívüli állapot bevezetése után harminc napra őrizetbe vették a pakisztáni ellenzék egyik ismert személyiségét, Aitzaz Ahszan jogászt, a legfelsőbb bíróság ügyvédi kamarájának tagját.

A rendkívüli állapot bevezetésének pontos indokát egyelőre nem ismerni, de egyesek azzal hozzák kapcsolatba, hogy a legfelsőbb bíróságnak november 12-ig döntenie kell Musarraf néhány héttel ezelőtti újraválasztásának jogszerűségéről. A testülethez több ellenzéki kifogás is érkezett, mely kétségbe vonja, hogy Musarraf a hadsereg vezetőjeként indulhatott volna az elnökválasztáson.

A rendkívüli állapot hírére mégis visszatért hazájába Benazir Bhutto volt miniszterelnök: szóvivője szerint gépe leszállt Karacsi repülőterén. Korábban a hírek arról szóltak, hogy Bhutto nem tud hazamenni Dubaiból, ahova néhány napja érkezett Pakisztánból, rokonlátogatásra. Bhutto Musarraf egyik legfőbb riválisának számít: több évi száműzetés után október közepén tért vissza Pakisztánba, ahol rögtön pokolgépes merényletet kíséreltek meg ellene.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője szombaton sajnálkozva reagált a rendkívüli állapot bevezetésére, és reményét fejezte ki, hogy a dolgok hamarosan visszatérnek a normális kerékvágásba.

Az iszlámábádi kormány az utóbbi hetekben többször is fenyegetőzött a rendkívüli állapot bevezetésével az egyre instabilabb belpolitikai helyzetre hivatkozva. Az Egyesült Államok óva intette egy ilyen lépéstől az 1999-ben puccsal hatalomra jutott államfőt. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nemrégiben jelentette ki, hogy Washington nem támogat alkotmánysértő intézkedéseket. Pakisztánnak tisztességes és szabad választásokat kell tartania – hangsúlyozta.

Az atomfegyverekkel is rendelkező Pakisztán az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese a térségben az iszlám szélsőségesek elleni harcban.

Címkékjoglőtér