Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szuper Honvéd Szuper Kupája

Szöveg: Jászi Zoltán |  2007. november 4. 13:17

Ha Magyarországon valakit kicsit is érdekel a vízilabda, az tudja, hogy az elmúlt években a Vasas és a Honvéd gyűrte egymást minden trófeáért. Naná, hiszen olimpiai bajnokok itt is, olimpiai bajnokok ott is, világsztárok, ahová csak nézünk.

Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy a vetélkedésben a Vasas kerekedik felül, az angyalföldiek ugyanis tavasszal megszakították a Honvéd sok éven át tartó bajnoki sorozatát, és megnyerték a hazai pontvadászatot. A Honvéd pedig a Magyar Kupát tehette a vitrinbe (sovány vigasz), így a két gárda november elsején a Szuper Kupáért csaphatott össze. Ez az a vetélkedés, amelynek nincs igazi tétje, hiszen nem számít bele a bajnoki küzdelem sorozatba, de a győztes neve mégis ott virít a serlegen, és jegyzik a történelemkönyvekben is.

Forróság

A hangulat kedélyes. A Honvéd Kőér utcai uszodájában a tudósító saját érzékszervei szerint ezer fok és hatszáz százalékos páratartalom tapasztalható. A lelátók zsúfolásig tele. A közönség nagyobbik része alig aludt valamit az egy nappal korábbi Vasas-Honvéd focimeccs óta. A szemek karikásak, a hangok még némiképp rekedtek. A piros-kék tábor azt ígéri, hogy fiaik visszavágnak az egy nappal korábbi zakóért, és úgy elviszik a hatalmas serleget, hogy annak nyomát sem látják majd a piros-feketék. Azután némiképp elbizonytalanodnak, mert a medence partján megjelenik Vári Attila. A Domino-Honvéd pólósa kétségkívül tisztelet parancsoló látvány. Lehet vagy két méter, és a testén mázsányi izmot tárol. Az ijedősebb Vasas hívek már sajnálják fiaikat, ráadásul Vári mosolyog. Van abban valami félelmetes, amikor egy másfélszeres életnagyságú Adonisz kedélyes.

Azután megjelenik az athéni olimpiai döntő hőse, az akkor 4 gólt dobó Kiss Gergő. Õ is félelmetes, mindaddig, amíg tündéri kislánya kézen nem fogja. A sokat megélt harcos tekintete azonnal ellágyul, de szerencsére hamarosan becsobban a vízbe, és újra a régi lesz.

Az elején úgy tűnik, hogy csak a nézők riadtak meg a Honvédtól, a Vasas játékosok nem. A piros-kékek ugyanis pillanatok alatt elmennek 2-0-ra. A lelátón a szakemberek (ők maguk mondták, hogy azok) belekezdenek több perces monológjukba. Nagyjából arról beszélnek, hogy a Honvéd kiöregedett, a játékosokban már nincs semmilyen becsvágy, ráadásul Benedek és Biros nélkül képtelenek jól teljesíteni. A szóáradatot Kiss Gergő szakítja félbe, szépít. Az egyenlítésre azonban várni kell, mert a Vasas összeszedettebb, jobban játszik, és újabb gólt lő. A szakemberek (tudják, ők maguk mondták, hogy azok), újra rákezdik: ez a Honvéd már túl van a csúcson, a Vasas bezzeg motivált, meg hogy az igazolások is rosszul sikerültek. Mintha csak hallaná, az egyik „rossz" igazolás Gór-Nagy Miklós emelkedik ki a vízből, de úgy, hogy a derekán megszárad a gatya. Így ránézésre csak annyiban különbözik a görög bronzszobroktól, hogy sokkal mozgékonyabb. Lövése szinte sistereg a levegőben, 2-3-al vonulnak pihenni a csapatok.

A második negyed elején Székely Bulcsú, vagy ha úgy jobban tetszik, Csucsu igazolja, hogy hajdan Ausztráliában nem véletlenül volt az olimpiai bajnokcsapat alapembere. Egyetlen másodperc alatt felméri, hogy a Vasas hálóőre kissé kintebb tapossa a vizet a kelleténél, és máris elindítja a labdát a háló felé. De nem erővel, ésszel! Átíveli a kapust. A vízigolyó elegáns ívben emelkedik, átszáll a kétségbeesetten kapaszkodó cerberus karjai fölött, de csak azért, hogy egyetlen méterrel arrébb a hálóba hulljon. Ha lenne póló Oscar, vélhetően idén ez az ejtés kapná!
A Vasas ekkor még vissza tudja venni a vezetést, de a piros-kék örömmámor csak rövid ideig tart. Székely Bulcsú kezében ugyanis még ott az „érzés", az öreg harcos ismét emelkedik, és ismét egyenlő az állás.
A második negyedből 3 perc 46 másodperc van hátra, amikor a mezőny legjobbja dr. Kiss Gergő szaggatja fecnikre a hálót. 5-4, először vezet a Honvéd. Pár perccel később újra ő következik. Egy amolyan vízimoty-moty lövéssel (szakkifejezés a tudósítótól), azaz egy levegőben bánatosan kacsázó lasztival állítja be a félidei eredményt, 6-4 a házigazdáknak.

Szakértés

A szünetben minden idők egyik legjobb vízilabda kommentátora, Török László vallja be, hogy nem szurkol egyik csapatnak sem. Mind a kettő tele van haverokkal, most kinek drukkoljak, teszi fel a kérdést, majd töredelmesen bevallja, hogy a hokiban azért néha ő is szurkol. Azt viszont nem árulja, el, hogy mely gárdának. Annyit azért sikerül kiszedni belőle, hogy tavaly ez a csapat nyerte a bajnokságot (tessék utánanézni).

Kezdődik a második félidő. A víz kék, a fiúk kiválóak, mi történhet, kérdik mosolyogva a Honvéd szurkolók. Mondjuk az, hogy Varga Dániel szépít, majd Patonás egyenlít. Alig telik el pár perc, és oda az előny, kezdődik minden elölről. A szakértők a lelátón (tudják…) már mondják is. Bla-bla-bla. Nem lehetne ezeket kizavarni innen? Még az a szerencse, hogy Kiss Gergő keze ezúttal sem remeg meg, magabiztosan értékesíti a büntetőt. Ráadásul Paján egy pajzán mozdulattal lő a Vasas hálójába, újra kettő ide…
A következő percek a vízi rohanás (van ilyen?) jegyében telnek.

Székely Bulcsút hatodszor ütik le, Gergely kapus egy zseniális hárítás után csókolózik a labdával, Szívós Marci meg kihagy egy büntetőt, társai pedig kétszer lőnek mellé ziccerben. A Vasas büntet, már csak 8-7. Még az a szerencse, hogy ahol nagy a szükség, közel a Kiss Gergő. A Honvéd nehéztüzére újra betalál, sőt a negyedik negyed is az ő találatával kezdődik. 10-7 a Honvédnak, hat perccel a vége előtt, a szurkolók már köszörülik a torkukat, néhányan rázendítenek a kupagyőztes rigmusra, de a többiek leintik őket. Korai. Vagy mégsem? Kiss Gergő ugyanis bámulatos passzt ad középre Báránynak, aki (némi túlzással) bokáig emelkedik ki a vízből, és a hálóba suhint. A végén ugyan a piros-kékek még lőnek egyet, de ez csak szépségtapasz, a Domino-Honvéd 11-8-ra nyer, és elhódítja a Szuperkupát.

Harckocsizni biztosan nem

A meccs után a játékosoknál talán csak a szakosztály elnöke, Fodor Lajos vezérezredes a boldogabb. A tábornokot nem nagyon kell faggatni, kérdés nélkül is ömlenek belőle a boldog gondolatok. „A Honvéd mindig is a honvédség csapata volt, és mondjon bárki bármit, most is az. a fegyveres erőknek nagyon fontos, hogy ilyen nagyszerű sportemberekkel kötik össze, a csapat pedig elégedett azzal a támogatással, amit kap. Így mindenki jól jár." Tábornok Úr! Ha a fiúknak be kellene vonulni, hova helyeztetnék őket? „Vicces a kérdés, úgyhogy hadd válaszoljak én is ilyen módon. Az biztos, hogy ezek a kétméteres srácok nem lehetnének harckocsizók. Talán a díszelgőknél kötnének ki." Ha Ön is egyetért, ne is ijesztgessük őket, maradjanak a medencében. Mire számíthatunk a Honvédtól az idei bajnokságban? „Alaposan átalakult a csapat, de nem lett rosszabb. Én hiszek benne, hogy idén is a bajnoki címért küzdenek majd, sőt, abban is, hogy az szezon végén bajnoki vacsorát rendezhetünk…"

Közben Fodor Rajmund már a zuhanyzóba készül. Az utolsó pillanatban sikerül elkapni pár gondolatra. “Azért győztünk, mert rendesen felkészültünk…" Az mit jelent? “Nehezen lendültünk játékba az idén, de a rengeteg munka, a kínzó erőnléti edzések végre eredményre vezettek. Már semmivel sem vagyunk gyengébbek a Vasas játékosainál." A Szuperkupa nem bajnoki trófea. Van így értéke? “Persze. Kellenek az ilyen sikerek, hogy később a bajnokságban is helyt tudjunk állni. Ne feledd, hogy jövőre olimpia. Mindenki kettőzött erővel dolgozik, mert benne akar lenni a csapatban. A teljes bajnoki szezont az ötkarikás játékokra való felkészülés határozza meg. Nem lesz sok időnk a pihenésre…

Dr. Kiss Gergőről ezúttal nem lehet lemaradni. A meccs hőse, aki hat gólt lőtt, fárdahatatlanul nyilatkozik az újságíróknak. Ölében a legjobb játékosnak járó kupa, és a legjobb apának járó kisleány. Lőttél már ennyit a Vasasnak? “Szerintem nem. 1992 óta játszom ellenük, de még nem sikerült féltucatot hintenem nekik. Ennek egyszerű oka van: mindig kiválóan védekeznek. Most nagyon jól ment nekem a játék, szerencsém is volt, de a találataimnál is büszkébb vagyok a gólpasszaimra. Ezekre kevesen figyelnek fel, pedig legalább olyan fontosak."

Ami pedig mindennél fontosabb: a Domino-Honvéd Szuperkupát nyert 2007-ben.