Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varkocs várkapitányra emlékeztek a városi és a katonai szervezetek vezetői

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. szeptember 8. 8:22

A Székesfehérvárt a török ostrom idején védő várkapitány, Varkocs György halálának 478. évfordulóján tartottak megemlékezést a hős belvárosi szobránál a napokban.

20210906-varkocs 01

A Várkapu utcában a MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred képviseletében Czigler Zalán alezredes, az alakulat törzsfőnöke, valamint Németh Sándor őrnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század parancsnoka helyezte el az emlékezés virágait.

Az eseményen valamennyi, Székesfehérváron települő magyar és nemzetközi katonai szervezet képviselője tiszteletét tette. Jelen volt Siposs Ernő Péter dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti hadosztály-parancsnokság parancsnokhelyettese; Marco Franzin alezredes, a NATO Erőket Intergáló Elem (NFIU)  parancsnokhelyettese; Németh Andor alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3.Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka; Páli Zoltán alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese, valamint Csaba Tibor alezredes és az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese.

20210906-varkocs 02

Az emléknapon - amelyen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, országgyűlési és városi képviselők, valamint egyházi elöljárók és a fegyveres rendvédelmi szervek képviselői is koszorúztak - Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója mondott beszédet, majd a Fiori Musicali Együttes játszott reneszánsz dallamokat.

Varkocs kapitány és serege a szobor közelében, a ma már nem létező Budai kapu hídja előtt halt hősi halált 1543. augusztus végén. Ekkor ért Szulejmán szultán serege Székesfehérvár falai alá, amelyet 5-6 ezres sereg próbált megvédeni. A várkapitány az ostrom során csapatával a város kapuin kívül rekedt, így sorsa ott és akkor megpecsételődött. Merthogy a törökök megszegték a szabad elvonulásra vonatkozó ígéretüket és leszámoltak seregével, majd a várossal.

Varkocs György emlékére 1938-ban állítottak szobrot a koronázó városban. A 2013-ban a Szent István Emlékév tiszteletére megújult mementó Erdei Dezső szobrászművész műve.

20210906-varkocs 03
20210906-varkocs 04
20210906-varkocs 05