Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső leszámolásra készül a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 2. 8:13

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű eliterők néhány órai szünet után március 1-én hajnalban folytatták a homszi lázadó negyed, Bába-Amr ostromát, ami arra utal, hogy három heti offenzíva után az ellenzéki fegyveresekkel való végső leszámolásra készülnek – közölték aktivisták.

A lázadók szervezetének, a Szabad Szíriai Hadseregnek az egyik tisztségviselője közölte a brit hírügynökséggel, hogy több mint hétezer kormánykatona támadja a városrészt. „Bába-Amrnál adjuk meg a kegyelemdöfést a hatalomnak" – jelentette ki a szíriai határ közelében, Törökországban tartózkodó Mohaimen ar-Rumaid. „Egész Szíria (az ellenzék) a bába-amriak segítségére siet" – tette hozzá.

Rumaid egykor a hadsereg különleges egységében szolgált, ahonnan dezertált, és mint mondta, az a tapasztalata, hogy a lázadók sokkal fegyelmezettebbek és elszántabbak a harcban, mint a kormányhoz hű erők. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a Bába-Amrban harcolók a hadsereg tagjainál jobban fel vannak fegyverkezve.

A szíriai ellenzéki erők közölték, hogy a Homszra nehezedő nyomás enyhítésére az ország más részein fokozzák az ellenállást.