Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyifegyvert vetnek be a tálibok Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 27. 15:16

Afganisztánban már számtalanszor kapták rajta a tálibokat, hogy fegyverként vetik be a foszfort. Ezt a kémiai elemet már közel 80 éve hasznosítják a harctéren, hiszen füst, tűz és fényforrás generálására is alkalmazható. Ennek ellenére a foszfor fegyverként való alkalmazása illegális, hiszen vegyifegyver, ami nemzetközi megállapodások szerint törvénybe ütközik.

A foszfor az álcázás egyik kiváló eszköze, hiszen a kémiai elemből generált füst elrejti a katonákat az ellenség szeme elől, fényforrásként pedig a harctér megvilágítására is használható. A tálibok például a 107 mm-es rakéták robbanófejében is alkalmazzák a foszfort, ami ugyanakkor orosz találmány, és Oroszországon kívül Kínában, Pakisztánban és Iránban is gyártják. A tálibok könnyen hozzájutnak ezekhez a fegyverekhez a fegyvercsempészet és a korrupt katonák révén.

Néha útszéli bombákban is fellelhető a foszfor, de leggyakrabban katonai és civil célpontokra irányuló fegyverekben alkalmazzák. Mivel súlyos égési sérüléseket okoz, civilek terrorizálására és megfélemlítésére is kiváló.