Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres merénylet Tádzsikisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 20. 5:42

Huszonhárom katona halt meg Tádzsikisztán keleti részén egy terrorista támadásban, jelentette be a közép-ázsiai ország védelmi minisztériumának egyik szóvivője.

Tíznél is több sebesültje van az akciónak, amelyet két iszlamista terrorista csoport tagjai követtek el. Néhány órával korábban egy tádzsik katonai forrás azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy támadás ért egy katonai teherautót a fővárostól, Dusanbétól mintegy 250 kilométerre keletre lévő Raht-völgyben, egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen. Tádzsikisztán ezen körzetében a biztonsági erők nagyszabású akciókat folytatnak, hogy megpróbálják kézre keríteni azokat az iszlamista foglyokat, akik még augusztus végén szöktek el egy dusanbei börtönből.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető 25 iszlám radikális úgy szökött ki a börtönből, hogy közben megölt hat őrt – s a hatóságok szerint ezt követően autókkal a Raht-völgy felé menekült.

A szökés óta két pokolgépes merénylet is történt Tádzsikisztánban, ami megfigyelők szerint nyugtalanító jeleket ad az iszlám szélsőségesek fokozódó tevékenységéről Közép-Ázsia legszegényebb országában.