Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfürdővé változott a nagygyűlés

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 28. 8:53

Előre eltervezték a legkevesebb 150 ember lemészárlását és sok asszony megerőszakolását szeptemberben Guineában, így akarták megfélemlíteni a katonai kormányzat ellenzékét – közölte egy amerikai székhelyű emberjogi csoport kedden.

A Human Rights Watch (HRW) szerint szeptember 28-én guineai katonák, akik a főváros, Conakry egyik stadionjában tiltakozó nagygyűlést tartó ellenzékiek közé lőttek, legkevesebb 150 ember halálát okozva, számos nőt elhurcoltak a stadionból, illetve a kórházakból, ahová kezelésért fordultak.

Katonai járműveken villákba hurcolták és ott egyenruhások csoportosan megerőszakolták őket.

A guineai katonai junta vezetője szerint a nemi erőszakot és a gyilkosságokat a hadsereg “ellenőrizetlen" elemei hajtották végre. Moussa Dadis Camara századosnak, a junta fejének magas rangú munkatársai jelen voltak a stadionban, de semmit sem tettek a gyilkosságok és nemi erőszak megakadályozásáért.

“A kormány nem állíthatja tovább, hogy a halálesetek véletlenek voltak" – mondta Georgette Gagnon, a HRW afrikai igazgatója. “Egyértelműen előre eltervelt kísérlet volt az ellenzéki hangok elhallgattatására" – áll a jelentésben, amely szerint a junta részes volt a mészárlásban.

Címkékjog