Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyben a gorillák a harcok miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 27. 7:10

Kongói lázadók elfoglalták a hegyi gorilláknak otthont adó Virunga nemzeti park központját, és elűzték az őröket – jelentette be az intézmény vezetősége vasárnap.

Laurent Nkunda tábornok lázadói vasárnap hatalmukba kerítették a park Rumangabóban lévő központját és azt a területet, ahol a gorillák élnek, miután heves tűzpárbajt vívtak reggel a kongói hadsereggel. Több mint ötven őr az erdőkbe menekült. A park központjának elfoglalására még nem volt példa a háborús évek alatt – közölte a park igazgatója, Emmanuel de Merode egy közleményben.

A nemzeti park az emberiség örökségéhez tartozik; ott él a világ utolsó mintegy 700 hegyi gorillájából kétszáz.

Nkunda fegyveresei vasárnap elfoglalták a kormányhadsereg rumangabói támaszpontját is. A település Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén van, mintegy ötven kilométerre Goma tartományi fővárostól északra.

A harcok elől több száz lakos menekült el, többen pedig meghaltak közülük. A kormányhadsereg ellentámadásra készül, de erősítésre vár. A helyzet kivizsgálására kivonult a táborából az ENSZ békefenntartó katonáinak egy csoportja is, de a dühös helybeliek megdobálták őket, ezért kénytelen volt meghátrálni. A civilek azt állítják, hogy a kéksisakosok nem teljesítik a feladatukat, nem védik meg őket.