Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veterán haditechnikai eszközöktől búcsúztak Veszprémben

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. november 5. 18:02

Mintegy harminc, a hadrendből kivont technikai eszközt vagoníroztak be az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái az elmúlt napokban Veszprémben. Az inkurrens járműveket november 5-én, csütörtökön vasúton szállították el az MH Anyagellátó Raktárbázis tápiószecsői tárintézetébe.

20201105-vagonirozas  (1)

Az idei év egyik legjelentősebb logisztikai feladatát jelentette a központ számra a több évtizedet szolgált, mára azonban elavulttá vált páncélos- és gépjárműtechnikai, valamint híradó eszközök elszállítása. A vagonírozásban elsősorban a veszprémi alegységek állománya vett részt, tekintettel azonban a feladat jellegére, a kihelyezett radarszázadok tapasztalt katonái is segítettek a szakszerű és biztonságos végrehajtásban.

Első lépésként elvontatták a technikai eszközöket a Kossuth-laktanyából a veszprémi vasútállomásra, ahol ezt követően egy 18 tonnás targoncával sorban vagonokra emelték és rögzítették őket. Másnap a 19 vagonból álló szállítmány a megfelelő őrzés biztosításával elhagyta Veszprémet.

20201105-vagonirozas  (2)

A speciális mozgatási feladatokhoz az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ is hozzájárult különleges vontató- és emelő eszközeivel, valamint a hozzájuk tartozó szakszemélyzettel.

Jövő héten a 11. Radarszázadtól, Kupról közel 40, ezt követően pedig a 12. Radarszázadtól Jutáról 29 elavulttá vált technikai eszközt fognak hasonló módon a központi tárhelyre szállítani.

20201105-vagonirozas  (3)