Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetési gyakorlaton a Koszovóba készülő katonák

Szöveg: MH 25. KGYLDD | Fotó: dr. Chovan Krisztina főhadnagy |  2020. december 13. 14:19

A Magyar Honvédség KFOR Kontingens 24. váltás felkészülésének részeként vezetési gyakorlaton vettek részt a gép- és harcjárművezetők november 30. és december 4. között Tatán és környékén.

KFOR-24 vezetési gyakorlat (11)

A koronavírus járványhelyzet következtében a Magyar Honvédség feladatrendszere kibővült, azonban az alaprendeltetésből fakadó feladatok ellátása továbbra is elsődleges fontossággal bír. Ezen feladatok közé tartozik hazánk nemzetközi békefenntartó missziókban történő szerepvállalása és annak biztosításához szükséges felkészítések megtartása.


A NATO koszovói missziójába felajánlott Magyar Honvédség KFOR Kontingens 24. váltásának felkészítése október közepén kezdődött meg az MH 25. Klapka György Lövészdandár bázisán. A felkészítés részeként a katonák vezetési gyakorlaton vettek részt a tatai alakulat vezetéstechnikai pályáján és közúton, menetoszlopban is. A gyakorlat útvonala - Tata mellett - érintette Dunaalmás, Neszmély, Süttő, Lábatlan, Bajót, Bajna és Agostyán településeket is.

KFOR-24 vezetési gyakorlat (17)

A gyakorlat során a katonák különböző terep-, látási- és időjárási viszonyok között gyakorolhatták a gépjárművek kezelésének szabályait és a speciális vezetéstechnikai fogásokat, valamint elsajátították a műveleti területen rendszeresített járművek - többek közt a magyar utakon már megszokottnak mondható Rába terepjáró gépjárművek és Ural tehergépkocsik mellett a Humvee-k – vezetését menetoszlopban közúton, nappali és éjszakai látási viszonyok mellett is. A kiképzés zárásaként a résztvevő állomány vizsgát tett, melynek részeként különböző akadályelemek leküzdésével bizonyították tudásukat.