Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatérés a békeidőszak feladataihoz

Szöveg: Kocsis Balázs százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 11. 8:25

A koronavírus járvány harmadik hullámának lecsengésével a Magyar Honvédség vegyivédelmi alakulata visszatér a békeidőszak feladataihoz. Újra lövészeteken és gyakorlatokon bizonyíthatnak.

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj az utóbbi bő egy évben a civil lakosság látószögébe került, hiszen a COVID-19 járvány okozta veszélyhelyzetben a fertőtlenítési feladatok szervezése, irányítása és végrehajtása volt a legfontosabb teendőjük. Nem kis kihívás volt ez a speciális alakulat számára, de sikerrel vették ezt az akadályt is, akárcsak 2010-ben a vörösiszap elleni küzdelem idején.

20210609-VVZ (1)

2020. április 12-én, húsvét vasárnap kezdték meg feladataikat a fővárosi Pesti Úti Idősotthon fertőtlenítésével. A vegyivédelmi zászlóalj biológiai mentesítő csoportjain kívül még 10 alakulat fertőtlenítő rajai segítették a munkálatokat. Azóta több mint 1300 hivatalt, egészségügyi-, szociális-, oktatási- és nevelési intézményt fertőtlenítettek az ország teljes területén; ebből csak a vegyivédelmi zászlóalj több mint 310 intézményt mentesített. Ezek a nagyobb területű vagy a nagy létszámmal rendelkező, illetve fertőzés szempontjából veszélyesebbnek ítélt intézmények voltak. A fertőtlenítő rajok összesen több mint 3,5 millió négyzetméter területet mentesítettek, mintegy 150 ezer liter fertőtlenítő szert felhasználva, megközelítőleg 9000 fővel, a „legsűrűbb” időszakban tartalékos katonák bevonásával.

20210609-VVZ (2)

Jelenleg a fertőtlenítési feladatok száma már elenyésző, így a vegyivédelmisek visszatérhetnek napi megszokott teendőikhez, azaz teljes mellszélességgel kezdik el a kiképzéseket. Ezen a héten már túl vannak egy lövészeten, hamarosan pedig megkezdik gyakorlatsorozatukat. A hónap második felében a „Bíbor Sugár” elnevezésű nyári vegyivédelmi gyakorlatuk kezdődik. Az atom, biológiai, vegyi (ABV) felderítő és mentesítő katonák feladata az lesz, hogy nyári időjárási körülmények között gyakorolják be és fejlesszék készség szintre a szakfeladat speciális fogásait. Sok „új” katona is van soraikban, akik még nem kapták meg az „igazi” vegyivédelmi kiképzést, hiszen az alakulathoz bekerülve máris a fertőtlenítési feladatokat kezdték meg. De ezek a feladatok sok jót is hoztak, hiszen például a rajok összekovácsoltsága megkérdőjelezhetetlen.

20210609-VVZ (3)

Két kemény hét vár a terepen a katonákra, majd ezután - egy rövid nyári szabadságot követően - komoly kiképzés kezdődik számukra: külföldre mennek, ahol éles, mérgező harcanyagok felhasználásával gyakorlatoznak majd.

 

20210609-VVZ (4)