Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatérhet a nyugalom Bangkokba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 21. 13:44

A thai hadsereg befejezi a főváros, Bangkok központjában folytatott biztonsági műveleteit péntek délutánra, két nappal az után, hogy felszámolta a vörösinges tüntetők elbarikádozott táborhelyét. A kijárási tilalom második éjszakája után pénteken reggel semmilyen komolyabb fővárosi incidensről nem érkezett hír.

A katonák ellenőrzésük alatt tartják a Racsapraszong negyedet, ahonnan szerdán kiszorították a területet két hónapon át megszállva tartó kormányellenes tüntetőket – mondta el televíziós nyilatkozatában Szanszern Kajevkamnerd szóvivő. A környéken lévő “tíz toronyház, köztük több irodaház, lakóház és egy kórház átvizsgálása délután három órára (közép-európai idő szerint délelőtt tízre) befejeződik" – tette hozzá.

A szóvivő előző nap azt mondta, hogy “vannak még fegyveresek a környék épületeiben elrejtőzve". A kijárási tilalom második éjszakája után azonban pénteken reggel semmilyen komolyabb fővárosi incidensről nem érkezett hír.

Mindemellett a rendőrség és a hadsereg továbbra is fenntartja azokat az ellenőrzőpontokat, amelyekkel korlátozza a bejutást Bangkok érintett negyedébe. A vörösingesek erőszakos tüntetéseinek elfojtására kikapcsolt víz- és áramszolgáltatást rövidesen “teljesen helyreállítják", csakúgy mint a tömegközlekedést – fűzte hozzá a hadsereg szóvivője.

Az Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök lemondását és előrehozott választások kiírását követelő vörösinges tüntetések március közepi kezdete óta a hivatalos adatok szerint 83 ember vesztette életét és mintegy 1900-an sebesültek meg a tiltakozásokat kísérő erőszakcselekményekben.

Csütörtök estére a több ezer vörösinges tüntető mind elhagyta a hadsereg által visszafoglalt belvárosi táborhelyét, ahol utoljára egy buddhista szentélyben húzták meg magukat, és nagy részük már haza is utazott a vidéki tartományokba a hatóságok által biztosított buszokkal.

A kormány közben azt hangoztatta, hogy tartja magát korábban meghirdetett megbékélési tervéhez, s az új választások kiírása mellett kivizsgálja azokat a szociális igazságtalanságokat, amelyek miatt ostorozták Abhiszit Veddzsadzsiva kormányát a többségükben szegény vidéki sorból kikerülő vörösingesek.

A miniszterelnöki hivatal kijelentette, hogy az új választásokra még idén sor kerülhet.

A vörösingesek szellemi vezetője, a 2006-ban puccsal eltávolított és azóta önkéntes száműzetésben élő Thakszin Sinavatra volt kormányfő ezzel egy időben egy új politikai párbeszédre szólított fel. A milliárdos vagyont felhalmozó populista politikus egyúttal cáfolta, hogy ő lett volna a tüntetések felbujtója – jelentette a Nation című bangkoki napilap.

Helyszíni beszámolók szerint péntek délelőtt több száz katona fésülte át a thaiföldi főváros heteken át tüntetők által megszállt előkelő bevásárlónegyedének épületeit, fegyverek és robbanóanyagok után kutatva. A szerda esti zavargásokban felgyújtott bevásárlóközpontok és más középületek romjai még mindig füstölögtek.

Miközben a tűzoltók hozzáláttak a teljesen kiégett és megroggyant Central World pláza fémszerkezetének elbontásához, az éppen maradt luxusüzletek elől már elhordják a tüntetők által hátrahagyott gumiabroncsokat és hulladékokat, a mielőbbi nyitáshoz készülődve.

Címkékvizsga