Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavonulnak a kongói lázadók

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 20. 9:15

A Laurent Nkunda vezette lázadók előző napi ígéretükhöz híven megkezdték a kivonulást a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében az egyik frontról – közölte a kongói ENSZ-misszó katonai szóvivője.

A Nkunda tábornok vezette Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmében (CNDP) erőinek kivonását a frontvonalból a tuszi lázadóvezérnek és Olusegun Obasanjo nigériai exelnöknek, az ENSZ-főtitkár különleges megbízottjának hétvégi megállapodása előzte meg. Ezen Nkunda vállalta, hogy részt vesz a béketárgyalásokon, és tiszteletben tartja a fegyverszünetet.

“A lázadók több településről visszavonulnak" – közölte Jean-Paul Dietrich alezredes, a kongói (volt zairei) ENSZ-misszió katonai szóvivője. Hozzátette, hogy az ENSZ-békefenntartók ellenőrzik a kivonulást, és becsléseik szerint a lázadók “százával" vonulnak ki.

Nkunda lázadói arról a területről vonulnak vissza, amelyet az elmúlt hetekben foglaltak el, demoralizálva a kormánycsapatokat Észak-Kivu tartomány székhelyétől, Gomától több mint 100 kilométerre keletre.