Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Viszlát, Mi-17! Helló, H225M!

Szöveg: Grasalkovits Kinga hadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2024. október 19. 10:30

Ünnepélyes ceremónia keretében, hivatalosan is átadták az EUFOR Althea művelet új H225M típusú helikopterét október 17-én a szarajevói Butmir táborban. Az új, modern forgószárnyas a bosznia-hercegovinai misszióban január óta repülő Mi-17 típusú helikoptert váltja.

A modern katonai műveletek követelményei folyamatos fejlődést igényelnek, ezért a H225M helikopter bevezetése az EUFOR Althea műveletbe biztosítja, hogy továbbra is a műveleti hatékonyság élvonalában maradjunk.

Dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR művelet első magyar parancsnoka beszédében kifejezte elismerését a Magyar Légierő állományának azért a nagyszerű teljesítményért, hogy ilyen gyorsan bevetettek egy új helikoptert egy külföldi műveleti területen, ezzel a lépéssel pedig bizonyították elkötelezettségüket a hivatásuk és haderőnk képességének modernizációja iránt.

A rendezvényen a misszió vezetői állománya mellett tiszteletét tette Pósa Krisztián Magyarország szarajevói nagykövete, valamint Sándor Attila alezredes, véderő, katonai és légügyi attasé is.

2024.10.17_Butmir tabor_Mi17_bucsuztato_DV_10

A ceremónián a magyar parancsok elismerést adott át azon katonák részére, akik a Szarajevótól délnyugatra fekvő Jablanica településen a heves esőzések utáni földcsuszamlásban súlyosan megsérült gyermek kórházba szállításához nyújtottak segítséget október 4-én.

A H225M helikopter szeptember 30-án érkezett az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó műveletébe, és a beillesztő foglalkozásokat és kiképzési repüléseket követően elsősorban légi szállítási feladatokat fog ellátni.

Az EUFOR Helikopter Alegységét 2024-ben, a magyar parancsnoki év során a Magyar Honvédség biztosítja, és a váltást követően mind a légi szállítási, mind a légi egészségügyi kiürítési feladatokat modern Airbus helikopterek látják majd el.