Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitorlás sporttábor a Balatonon

Szöveg: Dr. Schmidt Gergely László hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 16. 19:43

A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával rendezték meg az idei ifjúsági vitorlástábort július 2. és 14. között Balatonkenesén. A tábornak már negyedik éve biztosít otthont az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK).

Vitorlastabor_hososz_

A tábort szervező Szabó János százados – aki főállásban evangélikus lelkészként szolgál a Magyar Honvédség kötelékében – elmondta, hogy a rendezvényt két turnusban tartották meg: az elsőben 34, míg a másodikban 21 gyermek vett részt.

A foglalkozásokon a diákok megismerkedhettek a vitorlázás elméletével és gyakorlati elemeivel, a navigáció, térképészet alapjaival, azzal, hogyan lehet távolságot becsülni a 6x30-as távcsővel, miként lehetségeses irányszöget mérni, hátrametszéssel a helyzetüket meghatározni, valamint alapvető meteorológiai ismeretekre is szert tettek. Bepillanthattak a vízi rendészeti előírásokba, megtudták mit jelent a havária fogalma, találkozhattak a rádióforgalmazás szabályaival, illetve a vízből történő mentés fogásaival. Az MH RKKK Egészségügyi Központjának személyzete megtanította a táborozóknak az elsősegélynyújtás alapjait is.

Vitorlastabor_hososz_-19

Szabó százados elmondta: szerinte ez egy kiváló közösségformáló és jellemteremtő sportág, amely segít fejleszteni a kamaszok együttműködési képességeit, amellett, hogy egy izgalmas és egyedi élethelyzetben tehetik próbára magukat. A tábori hangulatnak és az egymásra utaltságnak pedig van egyfajta lelki aspektusa is: a gyerekek képesek egymást pozitívan motiválni és segíteni a közös célok elérése érdekében.