Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízi világ

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. november 9. 13:17

Németország csatlakozásával immár négy nemzet katonabúvárai képviseltették magukat a budapesti MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred által – idén második alkalommal – megszervezett Clearance Diver 2023 gyakorlaton, amelyen a résztvevők a zárt téri és a folyóvízi sisakos merüléssel kapcsolatos ismereteiket is felfrissíthették.

MH_202311_borito

A Clearance Diver gyakorlatot először tavaly tartották meg: akkor a magyar búvárok mellett litván és belga szakemberek részvétele tette nemzetközivé az erőpróbát, amelyhez idén már német specialisták is csatlakoztak. A hasznos szakmai tapasztalatokat eredményező rendezvény keretében a külföldi résztvevők először a hazai tűzszerészbúvárok által használt felszerelésekkel, eszközökkel – egyebek mellett a búvárplatformmal, más néven búvárdereglyével – ismerkedtek meg.

Török László zászlós, az ezred tűzszerészbúvár szakaszának kiképzője a gyakorlat egyik kiemelt mozzanatáról szólva elmondta: a kőbányai pincerendszerben tartott zárt téri merülés során a magyar katonák bemutatták az általuk alkalmazott merülési technikákat, biztonsági eljárásokat, továbbá azt is szemléltették, hogy ezeket miként építették be a kiképzési metódusukba.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 10-én, pénteken megjelenő számában!