Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízre bocsátották az utolsó D osztályú rombolót

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 15. 7:43

A brit BAE Systems vízre bocsátotta a HMS Duncan rombolót, amely a Type 45 osztályú hadihajók közül a hatodik és egyben az utolsó, amelyeket a brit királyi haditengerészet számára építettek. A rombolót a skóciai Govenben szerelik össze, és a tervek szerint 2014-ben állítják szolgálatba.

A brit haditengerészetnél eredetileg azt tervezték, hogy 12 darabot szereznek be a Type 45 osztályú rombolóból, azonban a program költségeinek növekedése miatt először nyolcra redukálták a rombolók számát, majd végül mindössze hat épül belőle.

2010 szeptemberében vált ismertté az a tény, hogy rendszerbe állt a harmadik D osztályú (Type 45) romboló Nagy-Britannia haditengerészetének állományában. A hadihajó átadására a tervezettnél korábban került sor, mivel előzetesen úgy vélték, hogy a Diamond névre keresztelt romboló csak 2011-ben kerül a brit hadsereg állományába. A brit haditengerészet második Type 45 osztályú rombolója, a Daunless október elején hajtotta végre az első kísérleti lövészetet. 

A Type 45 osztály első képviselője, a Daring 2008 szeptembere és 2009

1595908573
júliusa között hajtotta végre a számára előírt tesztsorozatot, míg a második, a Dauntless, 2010. július 3-án állt rendszerbe a brit haditengerészet állományába. Az előzetes tervek szerint a negyedik – Dragon – rombolót 2011-ben, az ötödiket – Defender – 2012-ben veszi át a haditengerészet.

A Type 45 osztályt nevezik „D" osztálynak is, mivel mind a hat hadihajó neve D betűvel kezdődik.

A Type 45 vízkiszorítása 7500 tonna, sebessége eléri a 30 csomót, hatótávolsága hétezer tengeri mérföld.

A hadihajó fegyverzetéhez tartozik többek között a PAAMS(S) (Principal Anti Air Missile System) típusú légvédelmi rakétakomplexum Aster 15 és Aster 30 típusú rakétákkal, amelyet Franciaországgal és Olaszországgal közösen fejlesztett Nagy-Britannia.