Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington felhagy európai rakétavédelmi terveivel

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 28. 8:20

Gyakorlatilag bizonyos, hogy Washington felhagy a rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítésére vonatkozó terveivel – írta a Gazeta Wyborcza című lengyel lap. Barack Obama emberei az újság forrásai szerint azon a véleményen vannak, hogy sok globális problémát könnyebb lesz megoldani Moszkvával együtt.

“A Pentagon tábornokai által küldött jelzések teljesen világosak: ami a rakétavédelmi rendszert illeti, a jelenlegi amerikai kormányzat más megoldásokat keres a korábbi lengyelországi és csehországi bázisok helyett" – idézi angol nyelvű internetes kiadásában a lap Riki Ellisont, aki a rakétapajzs kiépítését támogató egyik washingtoni székhelyű lobbiszervezet elnöke.

Riki Ellison a múlt héten részt vett egy rakétavédelemmel foglalkozó konferencián, amelyen a Pentagon illetékesei beszéltek terveikről a rakétavédelmi ipar vezetőinek.

Ellison hangsúlyozta, hogy a konferencia idején a tábornokok szóba sem hozták a Lengyelországra és Csehországra vonatkozó eredeti tervet. Ehelyett az Obama-kormányzat inkább hajókra, továbbá izraeli és törökországi támaszpontokra, illetve vélhetően a Balkánra telepíthető elfogórakétákat részesíti előnyben.

Röviddel Barack Obama hivatalba lépése után a Fehér Ház hozzálátott a rakétavédelmi tervek felülvizsgálatához.

1595890548
Bár a folyamat még nem ért véget, de Ellison szerint a döntést gyakorlatilag már meghozták. A lengyel lapnak hasonló szellemben nyilatkozott egy kongresszusi illetékes: “A kormányzat néhány hete azt próbálja kipuhatolni, miként fog reagálni a Kongresszus arra, hogy félretették a rakétavédelmi rendszer lengyelországi és csehországi kiépítésének terveit".

Egy jól ismert washingtoni védelmi szakértő és kormányzati tanácsadó azt mondta, hogy “az Obama-kormányzat berkeiben a vége felé közeledik a vita" a rakétapajzs kiterjesztéséről. A lap szerint a vita kimenetele egyre világosabb: Washington felhagy az eredetei terveivel.

Ellison szerint a stratégiaváltás legfőbb oka az, hogy az új kormányzat nagyobb gondot fordít az orosz érvekre. “Obama emberei azon a véleményen vannak, hogy sok globális problémát könnyebb lesz megoldani Moszkvával együtt" – mondta.

A Gazeta Wyborcza forrásai szerint Washington csak azután hozza nyilvánosságra a stratégia felülvizsgálatának végeredményét, hogy Varsót és Prágát is felkészítette a tervek megváltoztatására, illetve kicsikart a lehető legtöbb engedményt Moszkvából.