Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen a görög-török ellentétről beszélt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 28. 6:51

A görög-török kapcsolatok javítását szorgalmazta Athénban a NATO főtitkára, arra kérve görög vendéglátóit, hogy a törökökkel való vitáik miatt ne akadályozzák a NATO és az Európai Unió afganisztáni együttműködését. Anders Fogh Rasmussen hangsúlyozta, hogy az Afganisztánban szolgáló nemzetközi csapatok biztonsága forog kockán.

Rámutatott, hogy a NATO és az EU együttműködésére szükség van. “Józan észt kell tanúsítani, nyilvánvaló, hogy a NATO-nak együtt kell működnie az EU minden tagjával" – jelentette ki Rasmussen, aki pénteken Ankarában tárgyal ugyanezekről a kérdésekről.

Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő egyetértett azzal, hogy józanságot kell tanúsítani, tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot és végre kell hajtani a megállapodásokat. Hozzátette, hogy Afganisztánban dolgozó NATO- és EU-missziók vezetői megtalálják a lehetőségeket az együttműködésre.

A görög-török ellentétek hosszú évek óta gátolják a NATO-EU együttműködést. Az észak-atlanti szervezetnek mindkét ország tagja, az EU-nak azonban csak a görögök.

Rasmussen a liberális Katimerini című görög újságnak adott nyilatkozatában nem akart közvetlenül a görög-török problémakörről beszélni. “Mindnyájan tudjuk, hogy a probléma részben a ciprusi kérdésből származik. Arra bátorítom Athént és Ankarát, hogy realistán kezeljék ezt, és találjanak olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a megállapodást a NATO és az EU között" – jelentette ki a dán politikus.

Kétoldalú témának nevezve a feszültségeket, Rasmussen nem akart arról beszélni, hogy ő miként tudna hozzájárulni a két szomszédos ország közötti viszály megoldásához. Annyit mondott, hogy bízik a görög és a török miniszterelnökben. “Mindketten realisták és logikusan gondolkozó emberek, meg tudják találni a reális megoldást" – tette hozzá.

Rasmussen először látogatott el Görögországba és Törökországba azóta, hogy július elején átvette a NATO-főtitkári tisztséget. Blogjában kedden sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a görög-török civakodás nehezíti a szövetség munkáját nem csak Afganisztánban, de Afrikában is.

Afganisztánban a NATO és az Európai Unió egyaránt jelen van, de a két szervezetnek eddig nem sikerült megkötnie a jobb együttműködést szolgáló biztonsági megállapodást. Így nincsenek meg az átfogó keretek ahhoz, hogy az EU rendőrkiképzőinek a NATO vezette nemzetközi haderő megfelelő biztonsági védelmet, illetve logisztikai-szállítási támogatást nyújthasson.

Esetenként, egy-egy tartományban az EU-misszió és az ottani NATO-parancsnokságok között létrejön ugyan a szükséges együttműködés, de mindennek az összehangolt szabályozása hiányzik az atlanti szövetség és az Európai Unió csúcsszintjén.