Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnösöket tartóztattak le

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 28. 6:46

Két szerb nemzetiségű férfit, egy rendőrtisztet és egy volt rendőrt vett őrizetbe a boszniai rendőrség, mert a boszniai háború kezdetén gyaníthatóan részt vettek kétszáz horvát és bosnyák lemészárlásában. Civcic és Topola a vádhatóság szerint 1992-ben részt vettek a Vlasic hegységben található Koricanske Stijene közelében véghez vitt gyilkosságokban.

Az áldozatok az északnyugat-boszniai Prijedor térségben létesített fogolytáborokból kerültek ki. A kiválasztott foglyoknak őreik azt ígérték, hogy fogolycsere keretében visszanyerik szabadságukat, értékeiket elszedték, majd buszokra ültették őket, és elindultak. Azonban őreik egy szakadékhoz vitték a foglyokat, ahol felsorakoztatták és a szakadékba lőtték őket. Sokan a szikláról a mélybe vetették magukat, így élték túl egy tucatnyian a mészárlást.

A hágai Nemzetközi Törvényszék 2004-ben egy volt boszniai szerb rendőrt már hosszú börtönbüntetésre ítélt a Koricanske Stijene-i vérengzés miatt, a boszniai igazságszolgáltatás pedig jelenleg nyolc másik egykori boszniai szerb rendőr ellen folytat eljárást ugyanebben az ügyben.

CímkékSzikla