Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington izraeli gesztusokat sürget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 28. 6:19

Gesztusokat sürgetett az arab országoktól Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki szerint a közel-keleti békefolyamat érdekében lépéseket kell tenniük a kapcsolatok normalizálása érdekében Izraellel és támogatniuk a palesztinok erőfeszítéseket a megrekedt béketárgyalások felújítása érdekében.

Clinton az ENSZ-közgyűlés alkalmából találkozott New Yorkban több arab ország vezetői képviselőivel, s megerősítette Barack Obama amerikai elnök elvárását, hogy az arab országok tegyenek gesztusokat Izrael irányában és támogassák Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a béketárgyalások felújítása érdekében tett lépéseit.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter ugyanakkor szombaton New Yorkban az ENSZ-közgyűlésen felszólalva azzal vádolta Izraelt, hogy nincs meg a szükséges politikai akarata a komoly béketárgyalásokra a palesztinokkal: az egész idei esztendőben ezt demonstrálta a zsidó állam.

Geit szerint komoly erőfeszítések szükségesek a béketárgyalások felújításához, s egyiptomi álláspont szerint szükség van arra, hogy Izrael elkötelezze magát arra: “beszüntet minden gyarmatosító tevékenységet a megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet".

CímkékENSZ