Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minisztert akartak meggyilkolni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 28. 6:14

Merényletet kíséreltek meg Mohammad Iszmail Hán, az afganisztáni víz- és energiaipari miniszter ellen vasárnap Herát városban. Helyi idő szerint délelőtt fél kilenckor robbanás történt a nyugat-afganisztáni város egyik lányiskolája előtt. Vagy öngyilkos merénylő repítette magát levegőbe, vagy út mentén elhelyezett pokolgép robbant a küldöttség útvonalán.

A delegáció épp a repülőtérre tartott. Iszmail Hánnak nem esett baja, és elutazott Kabulba. Rauf Hamadi rendőrségi szóvivő közlése szerint négy civil, köztük egy nő és egy kislány életét vesztette, tizenheten pedig megsebesültek, köztük a miniszter két testőre.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője megerősítette, hogy ők követtek el merényletet a miniszter ellen. Azt állította azonban, hogy Iszmail Hán is a halottak között van. Mudzsahid állításai azonban a múltban gyakran hamisnak bizonyultak.

Mohammad Iszmail Hán nem akármilyen fogás lett volna.

A tádzsik nemzetiségű, 62 éves miniszter Nyugat-Afganisztán erős embere, az Iránnal határos Herát kormányzója volt, jó kapcsolatokat ápol Iránnal. Hivatásos katona, közismert tálibellenes hadúrként csatlakozott a tálib rendszert amerikai segítséggel 2001 őszén megdöntő Északi Szövetséghez.

A tálib lázadók idén fokozták támadásaikat afganisztáni tisztségviselők ellen. Eddig több mint száz tisztviselőt és kormánypárti törzsi vezetőt próbáltak megölni, ez minden második esetben sikerült is. A vérgőzös gyilkossági kampány jól mutatja, hogy mennyire romlik a biztonsági helyzet az országban. A háború 2001-es kezdete óta idén halt meg a NATO és az amerikai hadsereg legtöbb katonája Afganisztánban. Az amerikai kormányzat még mindig nem döntötte el, hogy küldjön-e további csapatokat Afganisztánba, amelynek kormányára újabb árnyék borult az augusztusi elnökválasztás körüli állítólagos csalások és szabálytalanságok miatt.