Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

WikiLeaks: az USA leírta a brit hadsereget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 4. 13:34

Megsemmisítő véleményeket fogalmazott meg Gordon Brown előző brit kormányfőről az amerikai diplomácia, és a brit erők afganisztáni szerepvállalása sem kapott hízelgő értékeléseket amerikai részről – ez a tűnik ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott bizalmas amerikai diplomáciai iratok legújabb adagjából, amelyet a The Guardian ismertetett pénteken.

A vezető brit baloldali napilap által összefoglalt jelentések szerint az Egyesült Államok londoni nagykövetsége „egy év után leírta" Brownt, aki 2007-ben, Tony Blair távozása után vette át a miniszterelnöki tisztséget. A Washingtonba küldött diplomáciai értékelések szerint Brown „egyik politikai katasztrófából a másikba támolyog", politikusi teljesítménye pedig „rettenetes".

Robert Tuttle, George W. Bush egykori amerikai elnök utolsó londoni nagykövete már 2008 nyarán, az amerikai külügyminisztériumnak küldött egyik bizalmas tájékoztatójában felvetette azt a lehetőséget, hogy Brownt a politikai évad őszi kezdete után esetleg eltávolítják a hatalomból saját párttársai.

Brown végül is az elvesztett idei májusi parlamenti választásokig a helyén maradt, ám a londoni amerikai nagykövetség már egy évvel korábban, 2009 áprilisában „süllyedő hajónak" minősítette az akkor még kormányon lévő, Gordon Brown vezette brit Munkáspártot. A képviselet politikai tanácsosának egyik korabeli helyzetértékelése szerint valószínűleg éppen a Labour siralmas állapota mentette meg Brownt a belső puccstól, hiszen „ezt a süllyedő hajót a válság mostani szakaszában egyetlen olyan munkáspárti politikus sem akarná átvenni, akinek még tervei vannak a jövőre nézve".

Az Egyesült Államok nem volt sokkal jobb véleménnyel az afganisztáni brit katonai szerepvállalásról sem. A The Guardian által ismertetett iratok szerint Dan McNeill amerikai tábornok, az afganisztáni nemzetközi haderő akkori főparancsnoka 2007-ben „különösen lesújtónak" találta a brit haderő teljesítményét. McNeill az akkori diplomáciai dokumentumok szerint úgy vélekedett, hogy a britek rossz taktikát alkalmaztak, és „csak összezavarták a dolgokat" a déli Hilmend tartományban, ahol 2006 óta állomásoznak harcoló brit egységek. Az afganisztáni hadszíntéren eddig összesen 345 brit katona esett el.