Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új helyén is felszentelték a kopjafát

Szöveg: G. I. |  2010. december 4. 11:31

A logisztikusok napja alkalmából a Magyar Ellátó Katonák emlékére állított kopjafát avattak fel és áldottak meg  december 1-jén az MH Támogató Dandár budaörsi úti laktanyájában. Az alkotás – amely prof. dr. habil. Berek Lajos nyugállományú ezredes, szobrászművész munkája – eddig a Zách utcai laktanyában volt.

A kopjafa története 2004-ben kezdődött a Zách utcai laktanyában, amikor az MH Támogató Ezred és az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság vezetése úgy határozott, hogy emléket állít azoknak az ellátó katonáknak, akik szolgálatteljesítés közben életüket vesztették.

1595910943

Az alkotást – amely prof. dr. habil. Berek Lajos nyugállományú ezredes, szobrászművész munkája – még abban az évben, december j-jén felavatták. A dandár vezetése a hagyományok ápolását, az emlékek gondozását fontos feladatnak tartja, ezért a Maléter Pál laktanya bezárását követően új emlékhelyet jelölt ki a kopjafa számára a Petőfi Sándor laktanya területén.

A Logisztikusok Napján a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét Debreceni Tímea főhadnagy olvasta fel, majd Balassi Bálint: Egy katonaének (In laudem confiniorum), az Csak búbánat nótájára című versét Bokor Éva közalkalmazott előadásában hallhatták a meghívott vendégek.

1595910944
Ezt követően Barna Attila százados ismertette a kopjafa történetét, melyben kitért arra is, hogy a motívumok szimbólumrendszere a hagyományos elemeken kívül kibővült a régi idők logisztikusai, vagyis az ellátók, hadtáposok, technikusok által használt eszközökre utaló, többé-kevésbé stilizált elemekkel is.

A történelmi egyházak képviseletében elsőként Mészáros László alezredes protestáns tábori lelkész mondott áldást, majd dr. Hankovszky Béla őrnagy katolikus tábori lelkész, aki egyben felszentelte az emlékművet.

Az ünnepség végén Horváth Ferenc dandártábornok az MH Támogató Dandár parancsnoka, Boczák Attila alezredes a HVK Logisztikai Csoportfőnökség képviseletében, Vida László mk. ezredes HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség képviseletében, Schmidt Zoltán alezredes az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében, valamint Berek Lajos nyugállományú ezredes koszorúkat helyezett el a kopjafán.

1595910944
 

1595910944
 

Fotó: A szerző felvételei