Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

XXI. Doni Hősök Emléktúra: egyedül, de együtt

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: archív |  2021. január 5. 7:38

Mint minden másra, a Doni Hősök Emléktúrára is hatással van a koronavírus-járvány. Éppen ezért idén rendhagyó módon, kígyózó sorok helyett a menetszázadok tagjai egyénileg teljesítik választott túraútvonalaikat.

Doni_túra_archív (2)

Bár a rendezvényre felállított századok létszámkorlátozás nélkül létrejöhettek, idén mégsem láthatunk majd szemet gyönyörködtető, egybefüggő menetoszlopokat, ahogy azt az elmúlt két évtized alatt megszokhattuk. Alkalmazkodva a COVID-19 elleni védekezés érdekében hozott szabályzásokhoz, Jásdi Balázs, a Doni Hősök Emléktúra ötletgazdája és főszervezője különleges megoldást talált ki.

Doni_túra_archív (5)

Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság honvédelmi alkalmazottja, egyben a Magyar Tartalékosok Szövetség hagyományőrző tagozatának vezetője az idei, huszonegyedik túra kiírásában hangsúlyozta: a regisztrált résztvevők egyénileg indulhatnak útra, lakó-, illetve tartózkodási helyükről. Minimum tíz kilométeres távot kell teljesítenie mindenkinek, valamint fel kell keresnie legalább egy-egy emlékművet, sírhantot, gyertyagyújtással kell megemlékeznie az 1943-ban bekövetkezett doni katasztrófa magyar katonáiról. A január 11. és február 14. között végrehajtott egyéni teljesítményét mindenki legalább három, maximum öt kép elkészítésével igazolja.

Doni_túra_archív (4)

Mint Jásdi Balázs fogalmazott: elfogadva egyes menetszázadok azon igényét, hogy a hagyományoknak megfelelően csoportosan is teljesíthessék az emléktúrát, lehetőséget biztosít arra, hogy az eredeti dátumoktól eltérve – ha a vírus elleni intézkedések is megengedik majd – 2021 tavaszán hajthassák végre a menetet.

Doni_túra_archív (3)
Kapcsolódó cikkek