Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zodiac Pro 850: a többcélúság megtestesítője

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. február 10. 18:38

A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.

A félmerevtestű hajókat egy-egy radarral, 3D-s szonárral, kijelzővel, hajózási rádióval, illetve 360 fokban forgatható, nappali és éjszakai üzemmóddal egyaránt rendelkező hőkamerarendszerrel látták el a teljes nautikai felszereltség érdekében. A tíz fő kiképzését gyártói felkészítéssel kötötték egybe, amely keretében az eszközök előkészítéséről és működtetésről is átfogó ismereteket kaptak az érintettek.

Virágos-Kis Sándor alezredes, a dandár harctámogató osztagának parancsnoka hangsúlyozta, hogy bár az eszközöket a kereskedelmi célú hajózásban is előszeretettel használják, számos olyan ország létezik, melynek haditengerészetében már szintén rendszeresítve lettek.

„Ezek az eszközök nagyban megnövelték a képességeit mind a hajónak, mind pedig magának az alegységnek” – fogalmazott a parancsnok, hozzátéve, hogy elsősorban a hőkamerának köszönhetően a felderítést és megfigyelést napszaktól függetlenül, nagyobb távolságból tudják végezni, a szonár pedig elősegíti a víz alatti objektumok, valamint akadályok azonosítását, illetve a kiképzések biztosítása mellett, a búvárok munkáját is támogatja. Kiemelte annak a jelentőségét is, hogy a hajók beszerzésének alapvető célja a katasztrófavédelem volt, hiszen az eszközök egy esetleges katasztrófa felszámolásában is óriási előnyt nyújtanak.